Adam en Eva

geplaatst: 13 oktober 1999

Jan Koopmans

Elke week is altijd anders, dat is al eeuwen zo en het zal ook eeuwig zo blijven. Zo was mijn afgelopen week ook totaal anders dan de voorgaande, niets nieuws onder de zon dus. Alles ging zoals het ging, eten, slapen, douchen, eten, hond uitlaten, vergaderingetje, eten, bijeenkomstje en weer eten om daarna te gaan slapen. De volgende dag lees je de reclame folders en als je geluk hebt één van de weekbladen die we, afhankelijk van het humeur van de bezorgers, wel eens in de brievenbus krijgen. 
Dan neem je de telefoontjes aan die telkens weer je dagritme tot een puinhoop maken en vervolgens hoop je dat je eindelijk eens naar het nieuws op de tv kunt kijken. Dat was ik afgelopen donderdagavond ook van plan, maar er ging weer een telefoon rinkelen, onzin natuurlijk want rinkelen doen de huidige telefoons al lang niet meer, ze piepen, blubberen of spelen het Wilhelmus als er iemand naar je belt, en ook dat doet al niemand meer want men drukt slechts op een paar knopjes, waardoor een digitaal monster zorgt dat je toestel geluid gaan maken. 
Maar om een ellenlang verhaal wat korter te maken; er belde een kunstschilder, ik kan het niet helpen dat deze man, voor de tweede keer deze maand, de eer krijgt om door mij in ons lijfblad opgenomen te worden. Maar deze keer had Hoornweg wel een behoorlijk probleem, bijna traumatisch. Zwaar emotioneel geladen viel zijn kanonnade van woorden bij mij uit de telefoonhoorn. 
Jan, hoe kan er op een schilderij van Adam en Eva nou een navel zitten op die twee? Ik ben niet zo snel uit het veld geslagen en redelijk op de hoogte van de menselijke anatomie, maar ik had me in dit probleem nog nooit verdiept. Hij betoogde dat deze twee mensen zijn geschapen en dat de navelstreng alleen bij iemand die is geboren kan voorkomen. Natuurlijk heeft hij gelijk, dus de paniek sloeg ook bij mij toe, hoe heeft dit kunnen gebeuren? 
Na lang filosoferen kregen we geen andere oplossing dan dat de schilder zich moet hebben vergist, maar volgens Hoornweg is dat uitgesloten want er zijn miljoenen schilderijen gemaakt met de zelfde fout. Uiteindelijk hebben we besloten dat hij nu een schilderij gaat maken van Adam en Eva, waarbij hij de navels weg laat. Hij wil dan dat kunstwerk exposeren in de hal van de deelgemeente. Nou weet ik ondertussen dat dat niet gaat lukken, want daar mogen volgens mijn geheime bronnen geen ‘naakten’ hangen. 
Dat had ik nooit tegen Hoornweg moeten zeggen, want ik vrees dat hij nu zijn koddebeier aan gaat trekken en te paard gaat protesteren tegen deze weigering op voorhand. Zo ziet u maar, ook voor schrijvers van stukjes valt het niet altijd mee om de week rond te komen, je maakt wat mee he?

Jan