Wensen

geplaatst: 15 december 1999

Jan Koopmans

Terwijl de wereld zich opmaakt voor het grootste gebeuren sinds tijden, hebben sommigen nog heel veel kleine en grotere problemen die verband houden met die speciale gebeurtenis. Zo ook de kerstbomenboer bij ons op de hoek. Voorheen mocht de goede man bij de ingang van ons 'dorpje in het dorp', Tussenwater dus, zijn dennen verkopen op een strategische plaats op de hoek, dat mag nu niet want de gemeente geeft hem geen vergunning, de ellendelingen! Ondertussen heeft de man een probleem en ik ook want nu moet ik een boom halen van verre. 
Terwijl ons wijkje ondertussen al heel fraai is geworden door de prachtige lichtslangen en applicaties die aan de huizen zijn gemaakt, ontstaan er bij andere bewoners van onze wijk ook problemen want menigeen loopt met ladders te zeulen om hun voorgangers na te apen, wat natuurlijk een loffelijk streven is. Zelf probeer ik al dagen om mijn kleine doch niet on- appetijtelijke den te versieren met watervaste lichtjes. Maar de regen en wind hebben me tot nu toe weerhouden van deze plannen, ik ben een echte mooi weer versierder. Zelfs een grote kraan nabij de Aveling staat in volle glorie te flonkeren van genot met het feest der feesten voor de deur. Jammer dat de bruggenwachter van de Spijkenisser brug het ding niet versiert, hij zou daarmee gegarandeerd de wereldpers hebben gehaald! 
Maar ik begrijp het wel hoor, de man heeft het veel te druk met het opendraaien van het kreng, om de toeristen naar Spijkenisse te pesten. Winkelcentra zien er sprankelend uit, allemaal lichtjes die een groot deel van de omzetcenten naar de energiebedrijven laat wegvloeien maar die ons als bezoeker een warm gevoel geven van binnen. 
De straatkrant verkoper begint al voorzichtig zijn klanten prettige feestdagen toe te wensen, menigeen laat na het betalen van de krant zich ontvallen: 'Laat die krant maar zitten en jij ook fijne dagen hoor', wat zijn we weer sarcastisch! Ja beste lezer, we hebben zo allemaal onze problemen. Gelukkig hebben we die problemen, want eigenlijk zijn het de problemen van een stelletje verwende burgers die deze problemen slechts hebben omdat we nog meer willen dan dat we al hebben. 
Terwijl er in sommige landen moeders met kinderen door de vrieskou, ontaart en zonder eten vluchten voor een dreigende dood, maken we ons hier druk om de prijs van een rollade. Ik wil natuurlijk ook niet uw en mijn feestgevoel verpesten, feesten mag best, maar het kan toch geen kwaad om eens wat extra te geven aan de mensen in echte nood of een paar piekjes in de kerstpot van het Leger Des Heils, al is het maar om je geweten vrij te kopen. 
Maar ondanks de grote problemen ver van huis en de kleine uit de buurt, vindt ik het wel een belachelijke zaak dat ik nu mijn kerstboom elders moet kopen omdat de bomenboer geen bomen bij Tussenwater mag verkopen terwijl er voor de deelgemeentesecretarie van de week een kip zonder vergunning rond loopt tussen de geparkeerde auto’s en ze zelf een paar maanden geleden zelfs in hun eigen hal een auto lieten parkeren, en dat ook zonder vergunning! 
Dus Deelraad; strijk eens een hand over het hart en besef dat het voor iedereen feest moet zijn, ook voor een bomenboer en een columnist.

Jan