Bedankt Jan!

geplaatst: 22 december 1999

Jan Koopmans

Zo tegen het eind van dit jaar moet je eigenlijk als columnist iets treffends aansnijden. Je krijgt maar één keer in je leven de kans om een eeuw- en millennium wisseling te ‘beschrijven’, dus zou ik nu eigenlijk met allerlei superlatieven aan moeten komen om te laten zien hoe bewust ik door het leven wandel. Maar ik doe het niet, want niet ik ben zo goed dat ik mag schrijven, nee ik ben slechts een monitor van hetgeen er in de wereld gebeurt. Ik vindt het dan ook veel belangrijker om in deze column de mensen te bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dat er columns konden worden geschreven en verslagen werden afgedrukt. Want wat zouden we moeten doen zonder mensen die iets ondernamen of is overkomen? 
Het laatste deel van deze eeuw hebben velen gezorgd voor voldoende kopij om een sprankelende krant te maken. Ik zou natuurlijk iedereen persoonlijk kunnen bedanken voor het leveren van materiaal om over te schrijven, maar dan vergeet ik de helft, dus dat doe ik niet. 
Toch wil ik er wel een enkele uitpikken, Ome Jan bijvoorbeeld, altijd goed voor een artikeltje, terecht want hij beheert een prima project en wat dacht u van Winkeliers vereniging Hoogvliet, hun vele organisatorische kwaliteiten hebben vaak de feestvreugde aangewakkerd voor jong en oud. Laten we ook de deelgemeente niet vergeten, altijd wel ergens een bestuurslid dat op de plaat wil of iets te zeggen heeft. 
Marcellus Hoornweg, een omstreden provo met een extreme voorliefde voor bomen, menig a-viertje op zijn geweten! Het project Combishop waar Joop van de Hor zo fier op was, toch heel wat tikwerk geweest. Dan heb je natuurlijk nog Donnie Jelsma die met haar OOG steeds maar nominaties krijgt, je schrijft je de kramp in je vingers. Zelfs de straatkrant verkoper en onze plaatselijke brandweermensen hebben gezorgd voor kopij. 
Natuurlijk hebben tal van clubhuizen, scholen en organisaties op grote schaal meegeholpen om de kranten te vullen, maar het meest in het spotlicht verkerende object was toch wel die ouwe kerk naast de deelgemeentesecretarie, die krijgt van mij een tien! Het is daarom dat ik graag alle mensen die ooit in het nieuws zijn geweest wil bedanken voor hun medewerking om mij en al die anderen die lettertjes ruilen voor boterhammen, van tekst te voorzien. 
Ik wilde eigenlijk een soort persprijs instellen voor degene die de pers het meest heeft geholpen om aan hun trekken te komen, het is er nog niet op grote schaal van gekomen, daarom doe ik het in het klein. 
Ik wil daarom als hoofd  van het 'perscomité' en tevens als enig lid hiervan, tot absolute kampioen uitroepen: Ome Jan Schildkamp, met zijn fantastische Opboxen, want zonder Jan zaten wij met witte vlekken in de krant en een hoop jongeren lagen dan nog in de goot. Bedankt Jan en geef je meid een zoen van me en John je zoon een ferme hand, heel erg mooie feestdagen, voor u allen, en ook voor de jongens natuurlijk.

Jan