Doei 1999!

geplaatst: 29 december 1999

Jan Koopmans

Bezinning, melancholiek, voornemens, beter, minder, stoppen en 'toch nog gehaald' zijn de laatste tijd de trefwoorden die worden gebruikt zo tegen het einde van dit millennium. Zo beleeft iedereen de spanningen die gepaard gaan met deze overgang naar een betere tijd. 
Positief denken is bijna een schande in deze tijd want kommer en kwel en verdorvenheid en agressie zullen toenemen in deze nieuwe eeuw, tenminste als we de doemdenkers mogen geloven. Nou vindt ik het een beetje de kat op het spek binden als je zomaar deze doemdenkers gaat geloven, want waar je in gelooft zal ooit je doel zijn, en dat kan in dit geval toch niet waar zijn? 
Zelf heb ik de neiging om het allemaal maar eens positief te gaan bekijken, ik stroop de mouwen op en wil graag nog een behoorlijk stukje opbouwend werk verrichten in 2000 en verder. Of dat allemaal gaat lukken is mede afhankelijk van de enorme problemen die 'men' verwacht tijdens de millennium wisseling, valt de drukpers uit dan ben ik nergens meer, en kan ik verder met de balpen en carbonpapier. Er zullen best een paar dingen gaan storen en haperen, maar wat maakt het uit? In deze moderne tijd, die men overigens tijdens de volgende eeuwwisseling zal betitelen als ontwikkelingsstadium, kan men toch alles oplossen binnen een paar uur? 
De angst die er onder met name de ouderen heerst is waarschijnlijk erger dan de werkelijke gevolgen van het omslaan van een kalenderblad. Want we moeten niet vergeten dat de natuur totaal niet meedoet aan deze millennium wisseling, de natuur wisselt namelijk helemaal geen millennium, deze draait gewoon door zoals ze dat al deed ver voordat wij de klok uitvonden! Heus mensen, alles komt goed! 
We gaan een mooie tijd tegemoet, we gaan weer van alles over elkaar schrijven, ik ga samen met Donnie iets leuks doen voor deze omgeving, en met mijn vrouw iets wat meer past in de huiselijke sfeer, maar dan moet ik eerst wel nog een paar honderd plannen uitwerken natuurlijk. Als u nou ook dergelijke plannen gaat smeden dan komen we er wel, doemdenken doen ze in de hel, en daar komen we pas als we altijd maar aan narigheid en wraak blijven denken. We hebben Ratelband niet nodig om datgene wat we willen in het leven ook daadwerkelijk te bereiken, zelf kunnen we ons programmeren zoals we dat willen. Denkt optimistisch en de zon zal schijnen, denk pessimistisch en het tranendal zal op u neerdalen. 

Ik wil graag iedereen die het voor mij mogelijk heeft gemaakt om de dingen te doen die ik graag wilde doen, hartelijk bedanken, en ik wens u mede namens mijn gezin een heel goed en positief nieuw millennium toe en hoop u straks aan de andere kant van de klok weer tegen te komen.

Jan