2000

geplaatst: 5 januari 2000

Terwijl buiten de kruitdampen nog optrekken en men elkaar nog steeds het allerbeste voor de komende duizend jaar toewenst, zit ik hier als een nieuw mens achter de computer de start van mijn leven in de nieuwe tijd voor te bereiden. Natuurlijk had ik moeten beginnen met u allen veel voorspoed en geluk te wensen, maar u heeft allang begrepen dat ik u dat al in al mijn columns heb toegewenst, daar had ik geen millenniumwisseling voor nodig. 
Wat ik niet na wil laten is alle mensen die me hetzelfde hebben toegewenst bedanken. Met alle respect voor de creativiteit die menigeen nodig moet hebben gehad om er achter te komen waar ze een kaartje naar toe moesten sturen, wil ik alle kaartjes zenders van harte bedanken. Dat gaat ook op voor de mensen die zelfs mijn faxnummer hebben gevonden, uniek gewoon, maar toch bedankt want ook een wensfax is natuurlijk leuk. Het zijn er tientallen, dus ik zal, net als de koningin, ze niet meer persoonlijk terug gaan schrijven want ik heb meer te doen natuurlijk. 
Een nieuwe eeuw, een nieuw millennium, laat het geen kopie worden van ons verleden want dat was vaak niet al te best. Haat, onverdraagzaamheid, egoÔsme, zucht tot oorlog voeren en nog heel veel ellende hebben we de afgelopen eeuw voorbij zien glijden, en dat terwijl het aantal mogelijkheden om geluk te zaaien dagelijks toenam. 
Je kunt de computer gebruiken voor het gemak en welzijn van de mens, maar ook om oorlogsstrategieŽn uit te rekenen, laten we dat laatste nou eens 'deleten' van onze ingebouwde harde schijf! 
We hebben een explosie gehad van telecommunicatiemiddelen, van radio, televisie tot GSM en satelliet, laten we dit gebruiken om lol te maken zonder elkaar het leven lastig te maken en niet aanwenden om ons geluk te torpederen. Onzin natuurlijk dit verzoek, want niemand luistert en we doen toch allemaal wat we zelf willen. Het is trouwens helemaal niet erg om te doen wat je zelf wilt, als het maar gebeurt zonder dat anderen er hinder van ondervinden, dat is pas echt een kunst. 
Mijn wens zou zijn om deze piksplinternieuwe eeuw nou eens perfect te starten, nee niet met roken stoppen of zo, dat is zo gewoon, nee iets echt goeds!  Zelf heb ik me voorgenomen, ik ben straks in februari 53 jaar jong, om de tweede helft van mijn leven, ik wordt per slot van rekening 103 heb ik van een paragnost gehoord, het heel anders te gaan doen. Ik moet er twintig kilo ballast af zien te krijgen, ga mijn conditie opvijzelen, ik wil meer gaan schrijven en verder uiteindelijk ook nog stoppen met roken, maar ik moet hiermee even wachten tot er een verdovingskanon is uitgevonden want ik heb nu alles al geprobeerd, ik ben er gewoon te slap voor, eerlijk he? 
Verder heb ik me voorgenomen alleen nog maar positief te gaan denken en doen, doemdenken is gelijk aan graven aan je graf, dus daar doe ik niet meer aan mee. Even heb ik nog gedacht om maar helemaal terug te gaan naar toen geluk nog heel gewoon was, maar om nou weer te gaan blowen en met een haarbandje in achter de vrouwelijke hippyís aan te gaan rennen lijkt me ook wat overdreven. 
Toch start ik met een behoorlijk vertrouwen in de toekomst, je moet mensen niet onderschatten. Natuurlijk zijn er veel kwaden onder ons, maar we moeten niet vergeten dat er nog veel meer goeden zijn, en die zullen altijd overwinnen! 
Ik heb mijn keus gemaakt: Ik ga op jacht naar geluk en vrede, want vanzelf komt het nooit!

Jan