Verkeer(d)

geplaatst: 12 januari 2000

Soms hoor je het nieuws en dan denk je bij jezelf, ze doen maar, ze weten niet beter. Toch kan ik me soms ook mateloos opwinden over dingen die in mijn ogen geen vindingen zijn van doorgeleerde politici maar eerder het karakter hebben van een brainwave van een peuterschoolleerling die net heeft leren tellen. 
Zo komt er nu eindelijk een minister tot de conclusie dat het autootje pesten, dat overigens al in de zeventiger jaren begon, geen enkel resultaat oplevert. Gut, gut, dat roepen de minder hooggeschoolden al dertig jaar! Volgens mij zitten die Haagse hopjes zich rot te vervelen omdat er nergens een groot conflict is om het kabinet op te laten vallen. Terwijl ze ondertussen de strippenkaart voor het openbaar vervoer weer duurder maken en tevens de veiligheid in bus, tram en trein niet willen aanpakken omdat het te veel kost, breken ze hun hersens op het probleem om de mensen uit de auto in het openbaar vervoer te krijgen, slim he? 
En dan die uitspraak van ene verkeersminister die ontdekt had, natuurlijk ook weer na een jarenlange studie, dat als iedereen langzamer gaat rijden het aantal verkeersdoden sterk zal afnemen, geniaal toch zon onderzoek, hoe komen ze er op? Ik heb nog een veel betere: allemaal stil gaan staan, valt er geen enkele verkeersdode meer! 
Wat een nonsens, natuurlijk vallen er minder doden, zeker als je op de rijkswegen een maximale toegestane snelheid van 30 kilometer per uur in gaat voeren. Je moet, maar dat ontdekken de 'Leiders' pas na tien of twintig jaar studie, de kerk een beetje in het midden houden, dus een redelijke snelheid afspreken en daarbij weten dat dat gewoon een aantal slachtoffers per jaar zal kosten, het is hard en wreed, maar dat is de tol voor al die lol. 
Ik vraag me af hoelang het zal duren voordat een minister er achter komt dat de meeste slachtoffers buitenshuis vallen, kan hij gelijk een wet in het leven roepen waarmee het strafbaar wordt om je buiten je huis te begeven, binnenblijven dus! Als je in deze wereld, die ons allemaal gemakken verschaft, alles wat maar gevaarlijk kan zijn wilt gaan wegnemen, dan neem je eigenlijk alles weg, dan liggen we straks in een snoeselkamer met zachte wanden te wachten om een microbiologische pudding met cholesterolverlagende pillen ingegeven te krijgen met een afgeronde zachte lepel om te voorkomen dat je tandjes breken tijdens het happen. 
Kul en nog eens kul, het leven is vol gevaren, het enige wat je kunt doen is proberen deze zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk vallen er doden in het verkeer, elke is er een te veel, maar op de werkvloer sterven ook velen en dat is misschien nog wel erger, maar moeten we dan soms langzamer gaan werken? Maar als onze leiders doorgaan met het zich concentreren op autootje pesten in plaats van de criminaliteit aan pakken op grotere schaal, dan vrees ik dat er in de toekomst meer doden vallen door zinloos geweld dan in het verkeer. 
Plaatselijk doen enkele gemeenten steeds meer buiten het boekje om, gewoon omdat in dit landje nu eenmaal alles zo is geregeld dat alles mag maar niets kan! De eigenzinnigheid van Hoogvliet zorgt er nu tenminste voor dat wij straks een Aveling hebben waar minder doden vallen, gewoon omdat we daar straks massaal stil komen te staan dankzij die brugheks bij de Oude Maas, en dat hebben ze in den Haag nog niet!

Jan