Declaratie gedrag, peperduur

geplaatst: 8 maart 2000

De wereld staat er bol van, declaraties van 'hoge omes' die kennelijk de pan uitrijzen. Als bestuurder, en al zou je het niet zeggen, dat zijn ministers ook, heb je verantwoording af te leggen over je financiŽle handel en wandel. Zo is mevrouw Leemhuis, ex commissaris der Koningin, inmiddels de laan uitgestuurd vanwege leningen door de provincie aan een particulier bedrijf, en is het financiŽle reilen en zeilen van onze ex burgemeester, Bram Peper op dit moment een 'hot item'. Mogelijk is dit de reden dat het dagelijks bestuur van Hoogvliet besloten heeft om een protocol op te stellen om dergelijke wantoestanden te voorkomen, een prima zaak, zo hoort het! 
Als een burgemeester een tuintje laat aanleggen met gemeenschapsgelden dan 'hangt' hij, ook terecht, een reisje boeken op staatskosten waarbij je ook je echtgenoot of note, een woordspeling van allure, meeneemt is buiten alle proporties, dat kost de staat duizenden zuur verdiende piekjes. Voorkennis bij beurshandelingen is verboden, het geven van steekpenningen is bijna een halsmisdaad, voordelen hebben bij het nemen van beslissingen is ontoelaatbaar, zeker als het gaat om de aanbesteding van werk waarbij er buiten de normale betaling nog andere voordelen meespelen. Denk nou echter niet dat het allemaal goed is geregeld. 
Als een minister, in dit geval Netelenbos, met een grote zak geld burgemeesters gaat omkopen om terug te komen op hun eerdere standpunt geen tolpoortjes in hun stad te willen hebben, dan mag dat zomaar! Dus als je wat van een burgemeester gedaan wilt hebben dan moet je gewoon aankomen met wat geld, ze gaan dan wel overstag! Ik zeg niet dat het helemaal is zoals ik nu opschrijf, maar ik denk dat ik er niet ver naast zit: Wat Netelenbos doet is een soort koehandel, 'jij krijgt dit als ik dat krijg', daarnaast maakt ze mijns inziens misbruik van haar positie door een soort chantage, ze weet dat steden geld nodig hebben, dat kunnen ze alleen krijgen als zij haar zin krijgt, anders zoeken ze het maar uit. 
Dan ben ik, en gelukkig velen met mij, van mening dat er naast de discussie of het wel of niet laakbaar is om zo politiek te bedrijven, van mening dat het onzinnig is te denken dat er door rekeningrijden een ontlasting plaats vindt van de verkeersdrukte, de files blijven komen zolang er niets wordt gedaan aan ťchte bestrijding van de verkeersdrukte. De laatste tien jaar zijn er 1 miljoen autoís bij gekomen, en dat terwijl men gedurende die tijd alles heeft gedaan om het de automobilist onmogelijk te maken, het heeft niets geholpen dat de benzine prijs is verdubbeld, de belasting is gestegen en de verzekering vrijwel onbetaalbaar is geworden, de auto blijft tuffen! Rekeningrijden zal de files niet oplossen, slechts een goedgevulde staatskas is het resultaat! 
Nu straks de brommers ook gaan meebetalen, ze rijden uiteindelijk nu ook op wegen die betaald worden uit de wegenbelasting, zal Neetje wel bijna een orgasme krijgen van blijdschap. Als automobilisten  hoesten we gezamenlijk een inkomen op van 22 miljard pietermannetjes, genoeg om de gehele gezondheidszorg mee te redden, maar nee hoor, daar worden weer allerlei andere dingen mee gedaan, een snoepreisje naar de 'States' of een paar vulpenvullingen, want dat is belangrijker dan de belangrijkste economische peiler in stand te houden; De auto. Peper is niet mijn vriend, nooit geweest ook, maar wat hij heeft gedaan lijkt me peanuts vergeleken met wat die Neet in Den Haag aan het klooien is. 

Jan