Wijsvingers

geplaatst: 5 april 2000

Onderzoekers hebben tegenwoordig kennelijk weinig te doen, want het ene na het andere onzinnige resultaat van diepgaande onderzoeken worden gepubliceerd. Zo hoorde ik vorige week dat ik  lesbisch ben of op zín minst een topvoetballer, erg he? Men heeft ontdekt, tijdens uitgebreide onderzoeken, neem ik aan, dat als je wijsvinger korter is dan je ringvinger, je lesbisch bent, en als je een man bent dan heb je buitengewone voetbal talenten in je. Ik wist dat nog niet van mezelf, maar ja, ik heb er ook nooit onderzoek naar gedaan. 
Gelukkig kan ik met de handicap leven, alleen gebruik ik mijn te korte wijsvingers wel verdacht veel om de meest voor de hand liggende toetsjes op mijn computertoetsenbord een ram te geven. Zoín onderzoek creŽert natuurlijk wel heel wat vooroordelen, je kunt nu op de tv zien wat de geaardheid van iemand is, mits hij of zij natuurlijk wel even de handen in beeld houd. Niet dat het mij een biet uitmaakt of iemand nou lesbisch of wat anders is, je bent toch gewoon wie je bent, maar wat me stoort is dat er kennelijk wetenschappers op zoek zijn naar middelen om bij mensen aan de buitenkant te zien wat hij of zij is, waar is dat goed voor? 
In een tijd waar je van elkaar kennelijk van alles moet en mag weten, behalve de pincode (nog wel), is het juist belangrijk dat je ook nog iets voor jezelf hebt. Ik hou bijvoorbeeld van een toffe biefstuk met paddestoelen, ondanks dat ik eigenlijk vegetarisch ben, dat hoef je toch niet te kunnen zien aan mijn overdreven grote oren? 
Ik heb er toch stiekem even een beetje op zitten letten, nou mensen ik heb me daar toch een paar opzienbarende ontdekkingen gedaan! Prins Willem Alexander is van adel want hij droeg een blauwe stropdas bij zijn toespraak over het watermanagement. Edit Hallesleben, de ex wethouder van Rotterdam, die haar onterechte declaraties terug betaalde, is een potentiŽle voetbalster, ze heeft namelijk een te korte wijsvinger (.). Ivo Opstelten, de Utrechtse burgervader van Rotterdam, is in het geheim een liefhebber van moorkoppen want hij heeft grote lippen aan zijn even grote mond zitten. 
Nog zoín vooroordeel over uiterlijkheden: 'Spijkenisse is een prikkelbare stad' want met die spijkers her en der in logoís en winkelcentra, moet dat wel. Vooroordelen dus. We zouden misschien de wetenschappers beter onderzoek kunnen laten doen naar ťcht belangrijke zaken, ik weet er nog wel een paar hoor Erasmiaanse sufkoppen! 
Onderzoek eens hoe mensen elkaar weer kunnen verdragen, hoe we tolerantie terug kunnen brengen in de maatschappij, mocht dat niet lukken dan zijn er nog wel een paar ziektes die mogelijk genezen kunnen worden na gedegen onderzoek, vooral de ziekte; vooroordelen!

Jan