Ruigtaart

geplaatst: 24 mei 2000

Ik heb tegenwoordig de twijfelachtige eer om voor van alles en nog wat te worden uitgenodigd. Zo ook vorige week. Er was een gezellig samenzijn in het Ruigeplaatbos, u weet wel, dat stukje ongerepte natuur, bij die brede sloot die men de Oude Maas noemt. Er waren heel wat mensen die me kenden en het was dus een hele opgave iedere keer weer een lulverhaal op te hangen over hoe het met me gaat, gelukkig kan ik snel accelereren als het moet, dus iedereen kreeg hetzelfde te horen, het gaat goed, dank u en tot ziens. 
De crème de la crème van het regionale bestuur was op werkschoenen naar het bos gekomen, dit laatste vanwege de bagger die overal lag. Tussendoor mocht, nou zeg maar moest, ik mee met een Ranger, wij noemden dat vroeger jonge woudlopers, want die wilden je perse uitleggen hoe belangrijk het bos is en vooral welke nieuwe plantensoorten er zich aan het ontwikkelen zijn. 
Zo weet ik nu, gelukkig maar, dat 'Hollands kant' een variant is op de Groningse rabarber en dat de kierewiet weer paart met de nachtegaal, wat zou ik zonder deze kennis moeten beginnen? Onze 'Hoofdbioloog' Hans Elemans vertelde over het bos alsof hij het zelf had gemaakt en Jacqueline Cornelissen vulde hem aan alsof het was afgesproken, maar dat zal toch niet? 
Aan de overkant van het bos zag ik hoe Spijkenisse met hun oevers heel anders omgaat, jammer eigenlijk want een overtochtje met een roeiboot er naar toe zou voor onze 'Jacky' het ultieme gebeuren zijn geweest, ze houd wel van schipperen. 
Omdat er er ook een zigeuner orkestje was, kwam ook de plaatselijke cultuurpaus Arnold van der Heijde even kijken, of was het vanwege die heerlijke taart? Want taart was er, heel veel, maar dat ben ik al gewend bij gemeentelijke projecten, je zou er een dikke buik van krijgen. Trouwens het valt me op dat de smaak altijd goed is, ik denk dat het DB die dingen zelf maakt, natuurlijk onder de bezielende leiding van Jacky want die zal vast een lekker potje kunnen stoven. 
Het was al met al een goede zaak dat het Ruigeplaatbos nu eindelijk mag worden zoals het hoort te zijn, nu alleen nog die plastic panda weghalen en alles is weer natuur. Jammer dat ik al jaren getrouwd ben en de vlinders in mijn buik plaats hebben gemaakt voor grijze haren en een roggelende hoestbui in de ochtend, want anders had ik met mijn liefje graag eens op een bankje plaats willen nemen om samen te bijtjes te bestuderen. 
Ook zou ik graag een hangbrug naar Spijkenisse zien, je kunt dan tenminste ook eens in die buurgemeente een wandeling maken, lekker nostalgie’s tussen de tennisbanen door en dankzij die brug zal het scheepvaartverkeer er niet meer door kunnen, nog een voordeel, want dan kan die oelewapper van een brugwachter op de Spijkenisserbrug tenminste met de vut. 
Toch ben ik blij dat de deelgemeente aan dit project zo goed meewerkt, want het is werkelijk een mooi bos, eerlijk is eerlijk, krijg ik nou nog een stukje taart?

Jan