Het blijft een oranje gekte

geplaatst:14 juni 2000

Toen ik een paar weken geleden verslag deed van mijn duistere voetbal verleden in mijn zeer zware pubertijd, dacht ik afscheid genomen te hebben van die zwarte periode in mijn leven. Ik had het voetbal verdrongen, uitgewist, niet meer ontvankelijk verklaart voor de rest van mijn brainwaves ten aanzien van mijn grote liefde: Mijn culumns! 
Maar als je nu de straat opgaat kun je er niet meer omheen, sterker nog; je moet er doorheen, het oranje gedonder! Verkeerslichten staan doelloos nog een paar onopvallende kleuren toe te voegen aan een totaal wezenloos gekleurde woonomgeving. En vluchten kan niet meer, want of je nou in Spijkcity, Hellevoet, Brielle, Hoogvliet of nog verder woont, de straten hangen vol met ' Blokkerslingers'  die je de suggestie geven dat het koninginnedag 1960 is, want toen vierden we dat nog uitbundig. 
Opvallend is het dat, dat zwartgallige orakel, ook wel de Spijkenisserbrug genoemd, niet ook Oranje is gekliederd, dan zou hij eindelijk eens meer doen dan files creren. En dan al die achterlijke producten die plotseling in de kleur oranje te verkrijgen zijn, ik zag zelfs oranje bloemkolen, dat geloof je toch niet! Oranje groene tuinbonen, te gek voor woorden, ze smaken net zo smerig als in de kleur groen, dus waarom zou ik ze kopen? 
En wat dacht u van de bereikbaarheid van onze 'Hermandad' ? Heb je ze nodig voor een gezellig praatje, ja dat doe ik ook wel eens hoor, zijn ze heel kort van stof want ze moeten zich bezig houden met de EK2000, nou lekker ben je er mee, volgens mij zijn ze gewoon bezig met het aanleggen van antennekabels in het bureau om toch maar vooral niets te missen van de wedstrijden. 
Zelfs condooms zijn in de voetbalkleuren te verkrijgen, ja u leest het goed, condooms. Vroeger praatte je daar niet over, tegenwoordig is het netjes als je ze bij je hebt, ik niet natuurlijk, ik vrij veiliger dan ooit! Het is daarom des te treuriger dat schilder Hoornweg wel allemaal ballen in diverse kleuren heeft geschilderd op de Middenbaan Noord in Hoogvliet, maar een paar echte oranje knoepers zitten er niet bij, misschien kon hij de juiste kleur niet mixen, de gifmenger. 
Spijkenisse zit ook helemaal onder de oranje ballen, vlaggen en slingers, je zou toch denken dat ze daar meer aan tennis doen met zon prachtige accommodatie daar vlakbij het meest kunstzinnige verkeersplein van het westelijk halfrond. Ook op de recreatieplaatsen bij Brielle en Hellevoetsluis heb ik het afgelopen weekend met dat mooie weer, heel wat oranje ballen zien liggen, het was werkelijk een lust voor het oog. 
Zelfs het wat gezapige Albrandswaard bleef niet verschoont van de oranje gekte, je zou toch denken dat ze het daar te druk hebben met de kweek van tomaten en worteltjes. Van mij mag het allemaal hoor, ik zit er niet mee. 
Ik ben beslist niet iemand die perse wil dat er iemand wint, ik wil slechts dat iemand perse verliest, bij voorbeeld Duitsland, want deze Guus Geluk van het westen moet nu maar eens een pak op zn donder krijgen!

Jan