Vaste Burchtkerk moet maar eens worden losgehaald

Voorgelezen op de actiedag en op verzoek van de aanwezigen in de Maaspost geplaatst op 28 juni 2000


Hoogvliet, u weet wel, dat dorp aan de Oude Maas. Jarenlang de speelbal van op sensatiebeluste persmaniakken die er een sport van leken te maken deze deelgemeente tot de grond toe af te branden.
Worstel en kom boven, helaas niet de wapenspreuk van Hoogvliet, maar had dit wel moeten zijn. Hoogvliet, eigenzinnig, excentriek met bewoners van vele pluimage, maar vooral bewoners die er zin in hadden en hebben wat te maken van hun Dorpie! Dat gaat aardig lukken, we gaan vooruit en zullen ooit de trots van Rijnmond zijn. Iedereen stroopt de mouwen op, om het puin dat is ontstaan, door lieden die dachten van Hoogvliet wel een stortplaats van armoe te kunnen maken, op te ruimen. 
Hoogvliet kent vele initiatieven om de omgeving te verbeteren en  het leven te verrijken, verenigingen en vrijwilligerswerkers hebben zich ingespannen voor hopeloze situaties die uiteindelijk toch hebben geleid tot prachtige vruchten. Het is daarom nog al wrang dat er op de Overhage, al jarenlang een ru´ne staat die kennelijk symbool moet staan voor ondeskundigheid. 
Ja, u hoort het goed, ondeskundigheid, want als de betrokkenen slimmer waren geweest was dit kreng al lang vervangen door iets dat past binnen de idealen van Hoogvliet. Nu zijn de goedwillende inwoners het slachtoffer van een touwtrekkerij die uiteindelijk alle partijen in de overbekende bagger zal doen belanden, want een winnaar komt hier vast niet uit! De enigen die winnaars zullen worden zijn de inwoners van Hoogvliet, die het zat zijn om steeds maar zoet te worden gehouden met lulverhalen, die er slechts in resulteren dat er weer een ruitje minder in dit ontheiligde Godshuis heel is. Op de barricaden, de spreuk van welleer en die van de bekende Vrienden voor het leven, zal de komende tijd de strijdkreet zijn van velen.
Een strijdkreet die pas zal verstommen als de betrokkenen de wijsheid hebben overgenomen van het volk, een volk dat goedwillend is, maar daar zijn het dan ook Hoogvlieters voor. Soms zijn mensen te trots om hun kop te buigen, trots die vaak is ontstaan uit hebzucht en eigenbelang. Toch kun je pas echt trots op iets zijn als je hebt laten zien dat je ook kunt geven, want alleen nemen is niet iets om trots op te zijn, daar hoor je je voor te schamen. 
Hoogvliet wil trots op zichzelf zijn, dat recht hebben ze ook, jammer dat nog niet iedereen het Hoogvliet gevoel heeft.  Als je trots bent dat deze bouwval er nog staat, geloof ik dat het tijd wordt om maar stil in een hoekje te gaan zitten en je verrot moet gaan zitten schamen!

Jan