Strafschoppen

geplaatst: 5 juli 2000

Zo, dat hebben we ook weer gehad, geen voetbal meer, we kunnen allemaal weer gewoon aan het werk. Ik heb twee weken met een oranje kont rondgelopen omdat mijn echtgenote het nodig achtte toiletpapier te kopen met een oranje opdruk: Hup Holland hup. Ook mijn neus was regelmatig nogal verdacht oranje, wat wil je als je verkouden bent dan pak je al snel een toiletpapiertje om de overtollige bacillen weg te nemen. Maar gelukkig is het nu weer allemaal voorbij. De voorraad papier is op en ook het oranje elftal kan op zín lauweren gaan rusten. 
Lauweren? Ja lauweren, want ondanks dat ze niet in de finale stonden hebben ze toch, ondanks mijn kritiek, goed gespeeld. Ze hebben uiteindelijk niet met voetballen verloren maar met een gokspelletje, of wilde u penaltyschieten nog voetballen noemen? Eigenlijk dom om zoveel tijd uit te trekken voor een EK, een halve middag kan voldoende zijn, je laat alle landen gewoon even op een keeper knallen en klaar ben je! Maar het is wel triest, zelfs voor een anti sportheld zoals ik, want al hou ik dan wel niet van voetbal, ik ben wel oranje gezind. 
Nou krijgen we natuurlijk over een paar weken oranje drinkwater want al die vlaggetjes, hoedjes en toetertjes verdwijnen naar de vuilverwerkende industrie, het grondwater zal dus wel snel verkleuren, want gezien de 'kleine overtredingen' die gemaakt worden in deze industrie, zal er vast wel wat oranje in het oppervlakte water terecht komen en uiteindelijk dus ook in het drinkwater. 
Maar waar maken we ons eigenlijk zorgen om, voetbal is maar een spelletje. Want laten we nou eens goed beseffen dat terwijl we ons zorgen maakten om de kracht van oranje en de bekwaamheid van Rijkaard, er weer een onschuldig kind is verkracht en vermoord, dit geval kreeg in vergelijking met het voetbal maar weinig aandacht. Je bent al snel geneigd te roepen dat voetbal vandalen onmensen zijn, maar als een volwassen vent een kind van tien verkracht en vermoord ga ik het toch in de juiste proporties zien, vandalen maken elkaar af en niet een kind. 
Maar zo heeft het hele oranje gebeuren de afgelopen weken een sluier gelegd over veel leed. Meer dan 600 Molukkers lieten het leven, heeft u het gezien? Nee, ik zal geen opsomming geven van alles wat er is gebeurd waar we geen aandacht voor hadden, dat hoeft ook niet. 
Wat ik echter wel hoop is dat we met zín allen, nu de rook om ons hoofd is verdwenen, ook weer eens de vrede en veiligheid in de wereld gaan promoten, laten we een fan van de vrede worden, net zoals we dat van oranje waren. Want heus, geluk krijg je niet via strafschoppen.

Jan