Ik had heel wat rampen te verwerken

geplaatst: 2 augustus

U zal het niet geloven, ik heb deze week een paar verschrikkelijke aanrijdingen gehad, zeven bomen ontworteld en zes politiewagens totaallos gereden. Zelf heb ik geen schrammetje, gelukkig maar want ik hou niet van pleisters en gips. Maar de week schonk me nog meer dan alleen auto ellende, ik ben ook nog gaan vliegen met een F16, over landsgrenzen en de grote oceaan, heb diepzee onderzoek gedaan in de 'Nautilus' en heb een veldslag, met ongure types, helemaal  in mn eentje gewonnen. Natuurlijk is dit allemaal teveel voor een ouwe zak van dik vijftig, dus gelooft u er vast niets van. Toch is het zo, alleen wat is er tegenwoordig nog waar en wat niet? 
Ik heb het hele avontuur meegemaakt op een pentium 3, 550 mhz. Nee dat is niet het laatste nieuwe model auto of trein maar gewoon een computer. Normaal gebruiken we hier thuis de computers uitsluitend 'nuttig', dus slechts voor het internet en de 'schrijverij', maar onlangs kocht n van de kinderen plotseling, maar niet onverwachts, een spelletje. Nou, ik eerst heel argwanend, want je weet maar nooit met de laatste versie van Bill Gates, hij trekt zich niet voor niets terug als directeur van Microsoft, de maker van mijn computerstuurprogramma. (drie maal woordwaarde en niet in de van Dale) Gelukkig liep er niets vast en op mijn scherm verscheen van alles, je hoeft er niet voor naar de kermis of Wallen, het kleurrijke licht weerkaatste in mijn leesbrilletje. 
Mijn kinderen wisten met de minste moeite alle 'levels' te halen bij de spelletjes, ze doen ook niet anders dus het was niet eerlijk dat ik als ouwe bok, zwaar in de minpunten duvelde. Nou heb ik ooit zelf in een echte F16 gezeten, maar met een muis zon ding besturen is vrijwel onmogelijk! Wel een voordeel is dat je gemakkelijk door gebouwen kunt vliegen, je krijgt tijdens de vlucht alweer nieuwe vleugels, het is een mirakel. Ik geef toe dat het wat wrang klinkt zo kort na de tragische crash van de Concorde in Frankrijk, maar je kunt soms best wat leren van die simulatiespellen. 
Zo heb ik ontdekt dat als je twee keer op een bepaalde toets drukt je weer een volle tank brandstof hebt, en voor weinig joh! Daar kan die paar cent verlaging van de benzineaccijns nooit tegenop!  
Wat kan er toch veel tegenwoordig, in mijn tijd bouwden we zeepkisten om lekker mee over de straat te scheuren, nu bouwen de jonkies een Ferrari in elke uitvoering die ze maar willen, wel jammer dat ze de wind in de haren en het gehobbel van de kinderwagenwieltjes van mijn over de kinderkoppies rijdende zeepkist niet voelen, maar ach. 
Ik heb een wapenvergunning, maar met een muis een doel raken op een computerscherm, vergeet het maar, ik kan de trekker niet eens vinden! Trouwens dat heb ik ook op kermissen waar de schiettent meestal werkt met 'verdachte' geweren. Nu we hier thuis, net als bij de meeste 'jonge' gezinnen een paar pubers hebben die de digitale wereld van het spel hebben ontdekt, begrijp ik pas waarom ze mij soms ouderwets noemen, maar ze weten niet dat ik lle knopjes van de computer gebruik, zelfs de spellingcontrole! 
Ik mag dan wel geen digitaal wonder op wielen zijn, ik doe dingen met de computer die de kids al lang niet meer kunnen, namelijk zinvol bezig zijn.

Jan