Tolpoortjes 2

geplaatst: 9 augustus 2000

Ik heb de afgelopen week weer eens de toeristische route gemaakt door ons verspreidingsgebied. Niet dat dat moet van onze redactie of zo, nee ik deed het uit eigen vrije wil, je moet uiteindelijk eens verder kijken dan je eigen straatje. Nadat ik uit Tussenwater, dat is die spiksplinternieuwe wijk in Hoogvliet waar de bomen nog jong zijn, was vertrokken, begon ik aan het grote avontuur. Natuurlijk weet iedereen in de regio dat het tijdens de spits, ook zonder tolpoortjes, een soort kamikaze poging lijkt om de Aveling over te steken, maar ik stond dus met m’n gepenkop keurig in de rij te wachten tot er weer ergens een lichtje op groen ging. 
Al reeds na een half uur stond ik voor die Moerdijkse roestbak te wachten tot een klein zeilbootje met een overdreven joekel van een mast onder de schroothoop vandaan was. Eindelijk konden we opstomen naar het eerste Spijkenisser stoplicht, jawel het was een stoplicht want natuurlijk kennen ze ook in deze prachtige gemeente de kleur rood. 
Na nog een paar van deze ervaringen, konden we, met onze honden achterin, verder tuffen in de richting van Bernisse, want daar hebben ze een heerlijk plasje water waar eindelijk onze New Foundlanders eens konden laten zien dat ze die zwemvliezen niet voor niets tussen hun tenen hebben. Wild enthousiast sprongen onze trouwe viervoeters, wat een cliché zeg, uit mijn achterklep en dat al na een uur rijden! In een uur rijdt je ook naar Utrecht, maar goed, de spits he? 
Uiteindelijk verzoop onze jongste Foundlander haast omdat hij niet goed wist hoe hij die zwemvliezen moest gebruiken, gelukkig sprong mijn echtgenote, ja zij weer, het beest achterna en sleurde hem al reanimerend terug naar het veilige droge maar vervuilde strandje. Toen de hond weer terug in de werkelijkheid kwam, voor zover dat voor zo’n joekel ook geldt, dachten we er aan om maar eens terug te gaan naar ons stulpje in Tussenwater. Op de terugweg hebben we bij een hele grote paal met een letter er op, een soort fastfood gegeten waarvan ik me afvraag of ik straks niet licht ga geven vanwege het genetische gemanipuleer met de inhoud. 
Waarom nou dit verhaal? Wij waren zo dom om tijdens de spits deze tocht te gaan maken, dat doen we dus nooit weer! Wij mensen ervaren nu eenmaal dingen en stemmen ons verdere leven daar op af, dus voortaan kiezen we een beter tijdstip. Maar in de Haagse overheidsgebouwen zit een soort carrière wijf te verzinnen hoe we ons leven moeten inrichten, zoals zij dat wil! Tolpoorten zal de bevolking er wel van weerhouden om in de wagen te stappen op tijden dat het ongewenst is, een naïeve carrière trut dus. 
Nee Neetje, je wil gewoon de koe nog verder uitmelken, maar dat heb ik al eens eerder gezegd, dus het helpt toch niet. En het was te verwachten; eerst de gemeentes een beetje omlullen en vervolgens met steeds meer eisen komen, dus nog meer poortjes? Gaan nu straks de politie, brandweer, GGD, taxi's en ministers ook tol betalen? 
Want ook dat is werkverkeer, gewoon net als dat waar Jan met de pet elke dag mee naar zijn werk gaat, ook noodzakelijk, net als de brandweer, politie enz…..

Jan