Woorden, wat een gezwam

geplaatst: 27 september 2000

Nee, ik ga het niet hebben over dat goud van die Vlaardingse Hoogvlieter, dat doet vast iemand anders wel. Het was wel spectaculair om te zien hoe Mark Huizinga zn tegenstander op zn 'donder' gaf om hem vervolgens in zijn 'kladden' te grijpen en hem een paar flinke 'oorvijgen' te geven. Maar, en dat brengt me meteen bij het onderwerp van deze prachtige woensdag, waar halen we in vredesnaam die onzinnige benamingen vandaan? 
Want heeft u enig idee waar je kladden zitten? Volgens mij hebben we die niet eens, ik heb de hele medische encyclopedie nagelezen, het staat er echt niet in. En dan krijg je ook nog op je donder, nou, het zal wel, maar ook die kan ik nergens thuisbrengen, zitten die in je hoofd of ergens in je buik, en hebben mannen die alleen, of zijn vrouwen eveneens met een 'donder' uitgerust? Kijk, bij oorvijgen kan ik me nog iets voorstellen, die kun je krijgen, hoewel ik ze nooit heb gezien bij de onverwachtse uithalen van mijn 'meester' op de lagere school. 
Op je sodemieter krijgen, ook zo iets onzinnigs, ik heb helemaal geen sodemieter, ik heb het nog aan mijn moeder nagevraagd, ook zij kan zich niet herinneren die ooit bij mij te hebben aangebracht. Dan zijn er ook nog mensen die uit hun 'dak' gaan, nou ja, ik vraag u in alle ernst, hebben wij dan een dak? 
Je hebt wel van die ouderwets denkende  jongeren met een petje op, maar dat is nog geen dak! Maar ja, het zal de 'vooruitgang' wel zijn. Vroeger, toen we nog schoenen droegen, in plaats van Nike, Adidas, Fila, Austalian of Brunotti, hadden we dat soort onzinnige uitlatingen niet, toen was je gewoon gek of normaal, je werd kwaad of kreeg een pak slaag, maar op je falie, of je donder? 
Ja, ik weet het, ook toen werden wel dergelijke uitlatingen gedaan, maar het was wel minder. Ook zoiets: 'Ach, kom je op visite?' Laat het even weten, dan zorgen we dat de boel 'aan de kant is'. Onzin toch? Je hoeft toch niet voor elke visite het meubilair tegen de muren te schuiven? 
En wat is eigenlijk een 'vaat'? Zeg nou niet dat het de afwas is, want die noem je weer de 'vuile vaat'. Je wordt er toch 'horentjesdol' van? De honden uitlaten, ook zoiets, je hoeft dan volgens mij alleen de deur maar open te doen om ze uit te laten, maar nee hoor, je moet er dan weer achteraan met een lijntje en halsketting. Het is n bonk 'kommer en kwel' met dat Nederlands vandaag de dag. 
Zitten ze op de redactie te 'mekkeren' als ik een d of t te veel of te weinig schijf, maar degene die de van Dale heeft uitgevonden zou zich eens na moeten laten kijken!  Ik heb pas een boekje gekregen, over een leuk plaatsje hier in de buurt, helemaal in oud Hollands geschreven, prachtig en helemaal vol met schrijversvrijheden, dat moet toch kunnen? Maar anderzijds, maakt het het wel allemaal wat smeuger en vrolijker. 
Het Nederlands, zoals dat van Reve en Wolkers hoeft van mij niet zo, daar wordt je ook niet vrolijk van, maar als we woorden gebruiken die niet in de 'dikke' staan, dan wil ik wel graag weten wat ze betekenen!

Jan