GSM en de rest van de wereld

geplaatst: 4 oktober 2000

We worden steeds moderner, we hebben de tijd dat de magnetron ons voedsel kwam verpesten al helemaal in ons hart gesloten en bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobile telefoon. Ooit had ik het al eens over deze dingen, die de bijnaam GSM hebben gekregen. Maar dat was in de tijd dat dat ding slechts door zwervers en werkelozen werd gebruikt. Vandaag de dag heeft iedereen, zo lijkt het, zo’n kleinood op zak. Je kunt er mee bellen, ja heus, dat kan er ook nog mee! Maar de werkelijk is anders. Veel van die pientere doosjes kunnen nog veel meer. 
Je kan er mee sms-en, dat is een soort eenvoudig e-mailtje maar dan anders, je kunt er mee faxen, bijna net echt, alleen je hoeft geen pak a4 papier mee te slepen want kilometers tekst zijn te lezen op een schermpje van 3 bij 4 centimeter!  En denk nu niet dat je door een eenvoudig belsignaal wordt gewaarschuwd wanneer er weer een onverlaat jou tiencijferig nummer heeft ingetikt, welnee, je kunt kiezen uit een keur aan geluiden. Je kunt er van alles uitgoochelen, van het Wilhelmus tot de stervende zwaan van de gemeente werken. 
En dan die afmetingen, soms grijp je naar de aansteker maar pak je een gsm. Die dingen hebben een enorme invloed op het dagelijks leven. Vooral werkgevers worden er knetter gek van. Naar schatting verdoet de gemiddelde arbeider een vol uur per dag aan het spelen met een gsm. Dat is per week 5 uur en per maand dus 20 uur die niet gewerkt wordt maar doorgebracht wordt met het ouwehoeren tegen iemand die je vaak een paar uur later gewoon kunt spreken, zonder gsm dus. 
Toen die dingen er niet waren was het heel gewoon dat je niet bereikbaar was als je ging winkelen of 'marten', nu is het kennelijk enorm belangrijk om bereikbaar te zijn, iedereen is ineens hoofd van een organisatie die meteen ineendondert als je niet bereikbaar bent. Ja, ik heb ook zo’n ding, dat wel, maar die van mij staat echt uit als ik ergens kom waar ik niet gestoord wil worden, dus bij vergaderingen of zomaar een gesprek, mooi geen gsm, ze wachten maar! In de auto heb ik een 'handsfreeset' dat heb ik al van het begin af, je kunt nu eenmaal niet rijden en op knopjes drukken of een hoorn aan je kop houden terwijl je op de weg moet letten. 
Er zijn blindgangers die zeggen dit wel te kunnen en ook te doen, ik heb ze gezien, het lijken wel 'artikel achies', dat zijn dronken droppies. Die blindgangers tref ik vaak aan, ze remmen vaak erg laat, ze slingeren, ze halen in waar het niet kan, zien geen rode verkeerslichten en verder zien ze er ook niet uit als echte slimmeriken. 
Leuk hoor die gsm, van mij mag het, maar zie het niet als statussymbool, het is maar een kankerverwekkend stukje elektronica dat voor mensen die hem écht nodig heeft een uitkomst is, maar voor de rest is de rust van het onbereikbaar zijn vaak een stuk mooier.

Jan