Wandelen met een wagentje

geplaatst: 11 oktober 2000

Rollators, wie kent ze niet? Als je vroeger slecht ter been werd dan kreeg je een paar krukken of een wandelstok. Ook gewoon binnenblijven en achter de geraniums gaan zitten behoorde tot de vele 'aantrekkelijke' mogelijkheden voor de minder bedeelden. Maar ooit kwam een geniaal mannetje of vrouwtje, al duwend achter het winkelwagentje van de plaatselijke supermarkt, tot de ultieme ontdekking dat je een stuk steviger op je benen staat als je die mobileboodschappentas vast hebt. En dus was de rollator uitgevonden! 
Prima ding, dat wel, veel slechte lopers kunnen weer aan de zwier en omvallen is een stuk moeilijker geworden. Je ziet ze steeds meer en vorige week waren er zelfs maar liefst vier meldingen van ongevallen in de regio met de rollator. Dat brengt me meteen tot de kern van deze kwestie. 
Zo was er een mevrouw gevallen terwijl haar rollator geheel zelfstandig de straat uit bleef rijden, een dronken meneer was meerdere keren met rollator en al omgeduveld en er was zelfs een aanrijding tussen een rollator en een kinderwagen. In alle gevallen kwamen de bestuurders met de schrik vrij, maar dit kan natuurlijk zo niet doorgaan! 
Het lijkt me dan ook raadzaam om deze loopkarretjes, zo werden ze eerst genoemd, aan strengere regels te binden. Te denken valt hierbij aan het aanbrengen van een bel, verlichting, een gsm voor noodgevallen en veiligheidsgordels die de gebruiker onlosmakelijk met het apparaat verbind. Verder ben ik er een groot voorstander van om de gebruikers een rijvaardigheidstest te laten ondergaan, waarbij dan een rollatorvaardigheidsbewijs kan worden verstrekt. 
Ter perfectionering van deze lijst van maatregelen lijkt het me ook nuttig om achterop de duwende persoon een soort gevarendriehoek te spelden met knipperende lampjes die het achteropkomende verkeer, lees gewone voetgangers, tijdig waarschuwen voor het naderen van dit ultralangzame verkeer. Nu de brommers van het fietspad zijn verbannen, is het misschien mogelijk om het fietspad te verdelen in een tweetal stroken, een voor de fiets en een voor de rollator. Het is dan ook makkelijker voor de toekomst, want als we dan nog steeds te maken hebben met ministers die zich vervelen dan is er in een wip een betaalstrook gemaakt voor rollatorrijders, natuurlijk om de file te bestrijden. 
Ik pleit er ook voor om de wieltjes van spatborden te voorzien, want het heeft me al heel wat sokken gekost! Maar het blijft natuurlijk verder wel een prachtige uitvinding. 
Er zijn nu ook al een paar eisen waaraan voldoen moet worden voordat het apparaat uit de 'voorzieningenpot' mag worden aangeschaft. Je moet krom lopen, slecht ter been zijn, dus schuifelend lopen, nog voldoende gezichtsvermogen hebben om op de borden te letten en verder is het verplicht je boodschappen in het netje voorop te doen. Er zijn plannen voor een gemotoriseerde uitvoering, zodat de oudjes ook de Spijkenisserbrug kunnen trotseren, maar dat is nu nog toekomst.

Jan