Voorlaatste

geplaatst: 25 oktober 2000

Ik was afgelopen week vanwege een 'klusje' op bezoek bij een oude veldwachter. Nou weet ik dat de wereld doordraait en de normen en waarden veranderen, misschien zelfs hier en daar verslechteren, maar wat ik nou allemaal voor tegenstellingen heb gehoord, dat wil je vast niet allemaal weten. 
Wat een politie agent veertig jaar geleden allemaal mocht doen om de vrede en veiligheid te handhaven zou nu een reden zijn om die agent onmiddellijk te arresteren! Maar ja, je mag in deze tijd natuurlijk niet meer hard zijn tegen wetsovertreders, zij hebben ook rechten. 
Ik ben me aan het verdiepen in de oude geschiedenis van Hoogvliet, wat je dan allemaal niet leest. Grensconflicten, annexaties, zeskampen die later uitmonden in steppartijen naar verre landen, en nog veel meer van die vreselijke dingen. Als het effe anders was gelopen hadden we zelfs zelfstandig kunnen zijn, of samen met Poortugaal iets leuks ontwikkelen, maar nee hoor we zijn toch maar weer een deelgemeente geworden, maar ach, wat maakt het uit, nu kan er tenminste rigoureus worden gerenoveerd. 
Ja, Hoogvliet heeft een bewogen leven achter de rug, maar ook nog te goed, want er staat veel op stapel. Dat had de timmerman uit vervlogen tijden niet kunnen denken toen hij zijn zelfgetimmerde doodskist de dijk aan de Achterweg af zag glijden over de spekgladde sneeuw. Gelukkig stopte het lugubere voertuig pardoes voor het hek van de begraafplaats, want anders had het nog een heel gedonder kunnen worden om uit te zoeken wie in welke zat, als u begrijpt wat ik bedoel. 
Dat oude Hoogvliet had wel wat, ik hou wel van die oude verhalen. Maar ja, je moet mee, je kunt er nog wel aan terug denken, maar sta nooit te lang stil want het gaat tegenwoordig allemaal zo snel. Het enige wat ik altijd vreemd heb gevonden is de plaats waar de Dorpskerk staat. Natuurlijk, die stond vroeger centraal bij de bebouwing, maar nu lijkt het net of iedereen er bang van is. De kerk staat als het ware los van de rest van ons 'dorp', net of er iets engs aan is. Ik kwam laatst een wezenloos tegen, ja die heb je hier ook hoor, ik vroeg wat hij nou het mooiste aan Hoogvliet vond. Tussen een ferme slok uit zijn flessie van Freddie en een hijs aan een joint kon hij me nog net rochelend uitleggen dat alles aan Hoogvliet mooi is, maar dat hij toch ook wel blij was dat er een metro reed naar Rotterdam, kijk, en dat vinden wij in Hoogvliet zelf nou ook zo geweldig! 
Begrijp me goed, ik heb geen hekel aan mensen die een borrel drinken of een cannabis plantje opslurpen, maar overdaad schaad. Een oude baas zei ooit tegen mij: 'als al die zeurpieten nou eens op donderen dan wordt het hier een stuk leuker'. Was dat werkelijk geschiedde dan was ik samen met dat mannetje achtergebleven. Daarom is het maar goed dat we er tegenwoordig anders en beter over denken, kijk maar naar ons kersverse echtpaar, Sandra en Jan Schildkamp, die al jaren met succes opboksen tegen het verval, als we zulke mensen niet zouden hebben, had alles een stuk anders gelopen. Denk positief! 
Waar kan ik ergens gaan beginnen om de eerste paal gaan slaan voor het nieuwe Hoogvliet?

Jan