Halsstarrigheid

2000


Soms hoor je over bepaalde dingen niets en dan ineens staan de kranten er bol van. Dat gaat ook op voor het monument van het verval; De Vaste Burcht Kerk in Hoogvliet. 

Soms denk ik wel eens wat moeten al die Spijkenissers wel niet van ons denken als ze over de zandvlakte op de Aveling rijden in de richting van die andere schroothoop, de Spijkenisserbrug. Elke toerist, dus ook de bedevaartgangers van de Eilanden, zien dagelijks ďHoogvliets trotsĒ verder in verval raken. Al een poosje lopen veel inwoners van deze mooie deelgemeente, ja ik blijf ondanks de negatieve uitlatingen vorige week over de verkeersobstakels toch positief, veel inwoners te klagen over dit stuk baksteen dat maar niet om wil donderen.

Sommigen hebben heel mooie plannen met het ding, anderen minder mooie oplossingen, maar er moet wat gebeuren want zo zal ďons dorpjeĒ nooit die uitstraling krijgen die we nu zo zoetjesaan wel hebben verdiend. De eigenaar van dit stukje architectuur, wil er niets meer mee, hij wil het best platgooien maar niet voor niets.

Het fijne van het schrijven van een column is dat je dan je eigen mening eens lekker kwijt kunt, dat ga ik dus ook eens lekker doen.
In de eerste plaats vindt ik het zielig en kinderachtig van die eigenaar om de bevolking van Hoogvliet net zolang tegen de schenen te schoppen totdat zij hun bestuur, lees; deelgemeenteraad, zo op de hielen gaan zitten dat deze deelgemeente dan wel iets regelt met hem dat uiteraard in zijn voordeel zal uitvallen. De eigenaar zal het worst zijn of wij ons ergeren aan dat stuk puin, hij woont hier ver vandaan! Ik begrijp best dat hij met zijn eigendom tracht wat te verdienen, dat is ieders recht en misschien wel een plicht, maar met halsstarrigheid heeft nog nooit iemand succes geboekt.

Wanneer die meneer vanaf zijn gouden troon  nou gewoon eens meedenkt en probeert een beetje water bij de wijn te doen dan zal niemand hem dat ooit verwijten en zal hij waarschijnlijk een stuk populairder worden dan dat hij nu is. Toen ik die meneer sprak vond hij dat Hoogvliet maar eens over de brug moest komen, hij had ideeŽn zat ingediend, maar als je onhaalbare ideeŽn op tafel smijt kun je niet achteraf lopen te kermen dat de ander niet wil omdat ze je ideeŽn niet goed vonden.

Het komt er dus gewoon op neer dat we nog jaren tegen die ruÔne zullen moeten aankijken, want het is voor de eigenaar gewoon een sport geworden om Hoogvliet te pesten. En dat terwijl Hoogvliet bezig is zich een prominente plaats aan te meten binnen deze regio. Groeperingen die denken iets leuks te kunnen beginnen in deze bouwval kunnen in ieder geval rekenen op een prijskaartje dat naar alle waarschijnlijkheid onzinnig hoog is en in geen enkele verhouding staat met de werkelijkheid.

Toen ik nog klein was en onbevangen, dacht ik altijd dat volwassenen alles wisten en heel verstandig waren, nu ik ben groter gegroeid voel me genaaid, want sommige volwassenen zijn nu minstens even kinderachtig als ik destijds! Als ik ergens een grote bulldozer zie staan, dan krijg ik wel eens de neiging om het even te beslechten, maar ach wat wordt je er wijzer van, dan hou je een grasveld over dat niemand wil onderhouden, want de eigenaar wil er dan toch weer een wildernis van laten worden.
Waarom? Gewoon omdat hij zijn zin niet krijgt!
                                                                                                                     
Jan