Tolerantie

24-5-2000


Daar wordt je toch niet goed van!

Iedereen probeert de vrede te handhaven, ellende weg te werken, geluk te vinden en nog heel veel meer leuke dingen te verzinnen.

Het zou bezopen zijn als we de Duitsers nu nog uit zouden schelden voor wat ze meer dan 60 jaar geleden zijn begonnen. We zouden het ook niet pikken als we als Nederlander nog op de kop zouden krijgen voor de dingen die onze VOC in vroeger tijden heeft uitgevreten met de inboorlingen.

Moordaanslagen, al of niet met succes uit het verre verleden worden zelfs geromantiseerd!

Maar de Stichting Japanse Ereschulden zal nooit opgeven een eis te stellen aan een vijand van 58 jaar geleden. Ze willen erkenning van hun slachtoffer zijn, ze willen slachtoffer blijven!

Zou het niet beter zijn eens de strijdbijl te begraven en samen de mouwen op te stropen om een betere wereld te maken in plaats van elkaar allerlei verwijten blijven maken? Door steeds maar rancuneus te zijn en wraakgevoelens te blijven koesteren, zul je de spanning in de wereld houden en op die wijze zelfs meewerken een nieuwe oorlog in de steigers te zetten.

Wat er gebeurt is was niet goed, natuurlijk niet, maar mag je een zoon dwingen excuus aan te bieden voor de daden van zijn vader? Mijn vader was aannemer, zijn klanten moeten het niet in hun hoofd halen om bij mij te komen klagen als er een dakpan scheef ligt!

Maar we zijn op deze wereld toch al bezig de grenzen van de tolerantie te verleggen. Enerzijds willen we niks vergeten, anderzijds relatieveren we dingen die een paar jaar geleden een misdrijf waren.

De Politie Rotterdam vond het afgelopen weekend heel mooi verlopen, hun commentaar op de enorme voetbal rellen: We zijn heel tevreden! Er waren bij die rellen 115 arrestanten gemaakt en de schade was slechts 200 duizend piek, een paar trams gemold, ach, moet kunnen, ze waren heel tevreden bij de politie.

Hoe lang duurt het nog voor we een artikel in de krant lezen: ,,De laatste voetbalwedstrijd is heel rustig verlopen, er werden slechts 15 doden geteld en de schade bleef beperkt tot enkele miljoenen.’’

Enerzijds maken we ons waanzinnig druk om niks, anderzijds gaan we over onze nek voor de lulligste dingen. Zo is er een tendens om de auto maar weer eens te gaan pesten, ze moeten maar gaan lopen of in het onbetaalbare, ongemakkelijke openbaar vervoer stappen. Die Haagse Neet, kan wat mij betreft beter in Biafra gaan wonen, daar hebben ze geen autos en ook geen files, ziet ze tenminste wat voor effect het heeft als we allemaal onze economische drijfveer op wielen laten staan.

Een auto maakt het milieu vuil, aan me hoela, dat doen alle kerncentrales, treinen, die heel veel energie kosten, ronkende bussen met hun vette dieselolie, fabrieken die kunststoffen maken voor de mapjes waarin ministers hun uit verveling geschreven pesterijen kunnen opbergen ook!

De taak van een regering is het welzijn van het volk te behartigen, niet het omgekeerde!

Terwijl ernstig zieke patiënten wachten op medische hulp die uitblijft vanwege de krenterigheid van Borst, zit haar collega zich suf te piekeren hoe ze de kleine man nog verder kan wurgen, fijn die dames daar in ‘s-Gravenhage. Mogen we straks nog wel naar de WC, of moeten we dat ook eerst aanvragen bij de afdeling milieu vergunningen?

Tolerantie is de sleutel van de deur naar vrede en geluk, jammer dat ministers en wraaklustigen soms een spoorbiels voor de kop hebben.

Met de groetjes van Jan