Dat wordt me te duur hoor!

2000


Als burger in deze ,,flitsende’’ maatschappij heb ik, net als u allen, verantwoordelijkheden en rechten met de bijbehorende plichten. Ik mag niet wildplassen, ik mag niet stelen, ik mag niet door een roodverkeerslicht rijden enz. Daarnaast heb ik ook rechten. Ik mag vrij over straat lopen, toch nog roken al is het ongezond en ik mag zelfs in m’n nakie zwemmen, al is het op aangewezen plekken. 

En dan heb ik plichten, ja u ook, ik weet het. Als ik iets fout zie gaan, wat het ook moge zijn, dan moet ik ingrijpen. 

Dus als u te water raakt, terwijl dat niet uw bedoeling was, dan moet ik alles proberen u weer op het droge te krijgen. Zie ik een dakpan op het randje van een dak hangen, pal boven een kinderwagen of een oud balkenbreiend moedertje, dan behoor ik ze te waarschuwen en de brandweer te bellen. 

Gelukkig kun je met je GSM of een van de zeldzame telefooncellen heel gemakkelijk hulp inroepen van een hulpverlener. Maar nou wil het geval dat je alleen nog gratis naar de hulpverleners kunt bellen als er sprake is van ernstige nood. 

Dus hangt je schoonmoeder half uit het raam maar lijkt het er op dat dat spijkertje het nog wel een poosje volhoud, dan hoef je niet naar 112 te bellen maar naar 0900 8844, want de politie moet het wel weten natuurlijk. Staat echter je huis in de fik dan mag je gratis op hulp bellen, wat een weelde! 
Klappen er echter een paar auto’s op elkaar maar er blijken helaas geen gewonden te vallen dan heb je dus pech en moet je voor de somma van dertig cent per minuut bellen naar de politie, vallen er echter wél gewonden dan heb je mazzel, mag je gratis bellen! 

Ik ben nog al een type dat de ogen en oren wijd open heeft staan met een goede neus voor dreigende calamiteiten, dus ik vermoed al snel als er iets niet in de haak is en belde dan al rap de politie. Dat doe ik niet meer, ik wacht wel tot het uit de hand loopt want dat is voor mij goedkoper. 

Ik zag laatst een stel opgeschoten knapen door het centrum razen, ze waren wat van plan, dat was duidelijk, maar je denkt toch niet dat ik m’n goeie geld daar aan uitgeef? Dat wordt me te duur hoor! 

Later hoorde ik op m’n scannertje dat er een paar ruiten uitlagen in de ,,stad’’, jammer dan. Misschien was het toeval dat kan, maar zoals de kaarten nu zijn geschud kun je verwachten dat het ,,burgerlijk meedenken’’ steeds meer zal gaan verdwijnen, want als je voor je kordate handelen, waardoor je een misdrijf kunt voorkomen, moet gaan betalen dan is de lol er snel vanaf, laat dan een ander maar bellen. Trouwens wie bepaald nu nog wat ernstig is en wat niet? Ooit kon de politie het beter inschatten dan de gewone burger, maar dat is zeker nu ineens ook niet meer zo? 

De kindertelefoon is gratis, de verzekering, de ANWB, de bedrijven hebben gratis infolijnen, waarom dan dat 0900 nummer van een van de grootste organen in het land niet ook? De wijkagent heeft een sussende en sociale taak binnen de maatschappij, maar ook die man krijg je nu niet meer gratis, je moet hem nu kopen, voor dertig cent per minuut, het lijkt wel een sekslijn!

Nee, als mijn buurman de olie van zijn auto in de put laat verdwijnen bel ik geen politie meer, ik bel wel met DCMR, die hanteren een normaal tarief!

Jan.