Foutje? Bedankt!

6-6-2001


Zo dat zit er weer op, de Pinksteren is weer voorbij!

Ja het is wat hč, Pinksteren, de feestdagen met de minste naamsbekendheid. Pasen weet iedereen, dan komen er hazen met eieren aanrennen, maar Pinksteren?

Trouwens het paasfeest heeft een religieuze oorsprong hoor, net als de meeste vrije dagen trouwens, maar ja, ook de atheďst neemt gewoon vrij, de hypocriet! 

Maar we gaan weer over tot de orde van de dag. Alles is weer gewoon, nog steeds ellende in het midden Oosten, nog steeds gijzelingen, verkrachtingen, oorlogen, vermoorde koninkrijken, ministers die met kilometerheffingen zichzelf bijna opheffen en noem maar op, alles is nog gewoon. 

Heeft u al gehoord van de nieuwe sport? Je jat een auto, staan er genoeg langs de weg, rijdt naar een beetje goedgevulde winkelruit en geeft plankgas. Vervolgens graai je alles wat binnen je bereik is bijeen en gaat er vandoor.

In Rhoon lukte het prima, in Hoogvliet ook al een paar keer, gewoon de snelste manier om rijk te worden. Politie hoef je niet bang voor te zijn, je hebt een kwartier de tijd om pleite te zijn, want ze zitten toch niet meer in onze regio, dankzij de gedachtegang van een paar slimmeriken.

Maar justitie zal er ongetwijfeld wel wat aan gaan doen hoor. Zoiets al het innemen van het rijbewijs als je een snelkraak hebt gepleegd met een auto, dat zal ze leren!

Wat me bij dit soort dingen altijd erg bezig houdt is het voorkomen van misdaden. De overheden doen waanzinnig veel aan het opsporen van verkeersovertreders, je kan niet ergens meer een meter te snel rijden of je krijgt een acceptgiro in je bus, een roodliggie gemist? Geen nood, de camera zag het wel! Hele acties worden er op touw gezet, halve corpsen worden ingezet bij snelheidscontroles of veiligheidsriemen gluren. Miljoenen wordt er uitgegeven aan verkeersborden en haaientanden! Ministers laten zelfs brommers als torpedo’s van rechts komen en geven fietsers gelijk als ze een auto raken.

Maar wat doet de overheid aan het indammen van de misdaad? Ze zetten hier en daar een paar goedkope bordjes neer met: ,,Buit er uit?’’ Of bij zware gevallen zelfs een bord waarop het wildplassen wordt verboden, maar dan heb je het wel gehad!

Als de bestuurders van politiesystemen,  net als de boeven, nou eens gewoon nadenken, dan komen ze er achter dat ze heel gemakkelijk een boef kunnen vangen, gewoon op de loer gaan liggen jongens, want je kunt het voorspellen, binnenkort is er weer een radiowinkel of goudsmid aan de beurt.

Ik begrijp het wel hoor, als je een boef ,,pakt’’ dan moet je hem kost en inwoning geven in een van de riante gevangenissen, dat kost geld. Pak je daar in tegen een verkeersovertreder dan komt het geld juist binnen, das pas handel!

Jan.