Stemmen

2003

Zo dat was het weer, we mochten weer eens stemmen. Er zijn landen waar er geen stemrecht is, daar is de stem van het volk beslist monddood gemaakt. Daar maken slechts een paar krachtpatsers de dienst uit.
Hier mag je stemmen op de partij die je het meest bevalt, en de meeste stemmen gelden hier ook echt!

Natuurlijk zijn er elke keer weer mensen die niet stemmen, dat zijn dus de mensen die het eens zijn met alles wat er niet goed gaat, want tegen stemmen door middel van een andere keus maken deden ze niet.
Ook zo kuddedierachtig is dat als er iemand roept dat een bepaalde kleur niet deugt, iedereen als een koe achter elkaar gaat lopen naar dezelfde trog. Dit keer was het de kleur paars die het had gedaan, de volgende keer is het vast roze of misschien wel groen, het is toch nooit goed. Als er maar iemand wat roept dan volgen velen zijn kreten, kreten die vertellen dat je de kreten van die anderen niet moet geloven.

Niemand doet het ooit goed in de politiek, tenminste in de ogen van voornamelijk de mindere denkers. Dat kan natuurlijk ook niet want 16 miljoen mensen hebben allemaal de wens rijk te worden en geen enkele partij kan dat realiseren.
De een wil verlaging van belastingen, de ander wil het juist omhoog om gratis openbaar vervoer te krijgen. De een wil 160 op de snelweg, de ander wil de auto helemaal zien verdwijnen. Welke regering we ook krijgen, het zal best wel weer niet goed zijn in de ogen van velen, dat is al net zo oud als de mensen op twee benen lopen.
“Ja het maakt toch niet uit waar je op stemt, ZE doen toch wat ze willen” Dat hoor je zo vaak he, dat geeft aan dat de meeste mensen toch niet verder denken dan hun spelletjescomputer ze heeft geleerd.

Niet stemmen is net zoiets als trouwen met een willekeurige vrouw die je hebt ‘gekozen’ met de blinddoek voor onder het motto; wat maakt het uit ze zijn toch allemaal het zelfde.

En hoe groot de koeienkudde is mag wel duidelijk zijn nu de PVDA zo groot is geworden zonder dat er iemand riep dat ze stom zijn, gek he, zouden er dan toch wat mensen zijn geschrokken van die partij die ruzie met iedereen maakte, zelfs met zichzelf?

Niet stemmen is ook net zoiets als een nieuw behangetje kopen met een gele bril op, je ziet niet wat je koopt maar roept wel een dag later dat de kleur klote is, hou dan ook je bek! Maar vermakelijk was de race naar de verkiezingen wel natuurlijk.
Wouter Bos, Harrie Potter, Gerit Zalm, Jan Marijnissen en, ach zou hem haast net als Freek vergeten, Thom de Graaf. Trouwens wat denk je van Femke Halsema? Gelukkig wordt zij niet al te groot met haar partij want anders staat straks de hele Groene Kruisweg vol met bomen en is ambulancevervoer alleen nog maar mogelijk per milieu vervuilende helikopter.

En nu dus de formatie, kan nog wat gaan worden, wat gaat de kleur worden?
Trouwens wat maakt de kleur eigenlijk uit? Het gaat toch niet om de kleur, maar volgens mij meer om wat ze van plan zijn te gaan doen, een rode auto rijdt net zo goed als een groene…….of een paarse.
 
Wedden dat de eerste mensen al weer hebben geroepen dat het kabinet klote is, en dat terwijl ze nog moeten beginnen, maar ja, dat is al net zo oud als de mensheid, de  beste stuurlui staan immer aan de wal en kennen maar één woord: alles afzeiken wat een ander doet.

Jan