De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 50
Klik hier voor eerdere columns

Geloof

Zo mensen, we hebben het weer gehad, de sint is weer pleitte en het duurt weer heel lang voordat die ouwe nozem weer met zijn stoomtuffer uit Pernis naar hier wordt gebracht. Maar niets blijft ons bespaard want inmiddels regent het rendieren en puntmutsen met twinkelende kartonnen sneeuwvlokken. We worden overspoeld met sagen en mythen en allerhande onduidelijke en kruipsels die we koesteren alsof het een juweel is. De kerststallen in de kerken getuigen van een gebeurtenis die ruim 2000 jaar geleden plaats vond. Maar helaas zijn er steeds minder mensen die dat verhaal nog kennen of willen geloven. Nee men gelooft liever de kerstman, de sint of vadertje tijd die tijdens de jaarwisseling de zeis aan zijn zoon geeft. Het ongeloof slaat toe terwijl het geloof in onwaarheden toeneemt, gek eigenlijk. Mensen roepen de hele dag dat ze dit of dat niet geloven maar zitten wel straks wel om een kerstboom de geboorte van Jezus te vieren. Het grootste deel van de mensheid heeft geen idee waarom feest en gedenk dagen bestaan, zoals Pasen, Pinksteren en hemelvaartsdag, maar lekker eten en vooral genieten van de vrije dagen doen zelfs de meest ongelovigen nog. En zo gaat het maar steeds. Waarom nou dit stichtelijke praatje van een schrijver die zelf ook de kerken niet platloopt?
Ik doe zelf ook mee aan die vrije dagen hoor, dat echt wel, maar ik geloof dan ook, al doe ik dat niet in de kerk. Want ik geloof, en dat hoeft van mij echt niet perse in het zelfde als ik te zijn, wel degelijk, want zonder dat heb je geen achterdeur. Nee ik ga niet ineens een dominee worden, dat was mijn vader al. Maar het stoort me wel enorm dat mensen zo afgeven op het geloof en de kerken, maar ondertussen wel heel hypocriet kisten vol schranserijen inslaan om een overdreven vreetpartij te organiseren, naar aanleiding van een gebeuren waar ze niet in geloven.
Maar ik ga me niet verder opwinden want ik kan dat toch niet veranderen. Wel hoop ik dat we straks tussen het eten en drinken en cadeautjes kopen door ook nog tijd en zin overhouden om te denken aan mensen die niks te vieren hebben, want die zijn er zat. Probeer het eens niet lastig te vinden als het Leger des Heils de grote pot weer in het winkelcentrum zet, denk eens aan het gironummer van hulpverleners in landen waar met niet verder komt dan een slokje rioolwater als dorstlesser. Het kleingeld moet toch allemaal uit uw zak verdwijnen voor het eind van het jaar, flikker dat nou eens in de goede doelen, dan helpen we die tenminste wel. U en ik hebben het niet echt slecht, we hebben een onderdak, een brievenbus, anders kreeg u deze krant niet en we wonen in een omgeving waar de bommen niet dagelijks neerdalen.
Het is gebruikelijk om in december ineens aan anderen te gaan denken, ook zoiets achterlijks. Heel het jaar kan iedereen de pot op maar in december doen we in eens heel nobel en geven iets aan het goede doel of kopen kerstzegels. Nou u bent vast geschrokken van mijn stukkie, want normaal haal ik niet zo uit naar de mensheid, maar ik moest het toch even kwijt want wie zou dit anders tegen u zeggen? Nee ik heb het niet tegen de mensen die trouw naar de kerk gaan en hun medemens helpen, ik heb het ook niet tegen mensen die zwervers een extra piek geven in deze barre kou, ook niet tegen mensen die in warme kerken hun lofzang staan te zingen ter ere van iets waar helaas de helft van de mensen allang geen vertrouwen meer in heeft. Ik heb het tegen mensen die niets geloven, niet in God, maar ook niet in zichzelf of anderen. Die mensen moeten echt eens nadenken over het leven en wat daar aan vast zit. Of ze dat gaan doen? Ik geloof het niet.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org