De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 51
Klik hier voor eerdere columns

Eindeloos

Zo aan het eind van het jaar wil natuurlijk toch met iets bijzonders komen in je wekelijkse epistels. Niet dat ik de pretentie heb om bijzonder te willen zijn, want iedereen is dat al dus waarom zou ik daar bij willen horen?
Maar toch wil ik iets bijzonders zeggen tegen alle mensen die ook dit jaar weer het plan hebben hun beste beentje voor te zetten in het nieuwe jaar. Tegen alle stoppers met roken zou ik willen zeggen: ‘Er is nog leven na het stoppen’ en voor alle mensen die gaan afvallen: ‘maak je niet druk, het komt allemaal dik voor elkaar’. Trouwens voor mensen die van plan zijn hun leven te gaan beteren heb ik ook wat te zeggen: ‘wat gij niet wilt dat u geschied, gun dat dan ook de ander niet’. Als ik dit nu zo terug lees en de link met mijn stichtelijke stukkie van vorige week vergelijk begin ik echt op een dominee te lijken. Sorry, maar dat is niet de bedoeling, want ik heb de theologische school niet doorlopen. Goed, ik ben weer gewoon Jan, ik wil u slechts een hart onder de riem steken voor het nieuwe jaar, want of we nu willen of niet, het komt er aan, compleet met Euro en nieuw kabinet. We nemen ons steeds voor het beter te gaan doen, maar meestal lukt het niet echt. Hoop is wat ons rest en die moeten we dan ook maar goed koesteren. Ik heb ook zo mijn wensen hoor. Ik wil graag volgend jaar alles beter doen dan het afgelopen jaar, ik wil stoppen met roken, en alle slechte dingen die ik nu al doe nog slechter gaan doen. Ik droom van toastjes met salades, bonken Brie, joekels van biefstukken, eisalade, een lekker borreltje, heerlijk genieten van mijn kronkelig privé-leven, en vooral van veel schrijven en meemaken. Want als ik straks 103 jaar oud ben en ik heb mijn hele leven geknokt tegen alles wat slecht voor m’n  gezondheid is dan is het allemaal voor niks geweest, ik heb dan heel veel gemist, vooral Brie, toastjes……….enz. Maar ach, wat zit ik te mijmeren, het leven lacht je toch toe? Volgend jaar hebben we de cent weer terug die we in 1980 hadden afgeschaft, we krijgen in Hoogvliet een nieuwe regering, zou het weer zo’n ‘dreamteam’ worden? Landelijk gaat het ook allemaal anders worden, misschien krijgen we zelfs wel een verkeersminister die verstand heeft van de ministeriële taken. Eigenlijk zou ik er wel eens een man willen zien, want het rijtje: Neely, Hanja, Tineke, mag best eens Harm, Hans of Klaas worden. Nee niet dat ik geen vrouwen in de regering wil hoor, graag zelfs, maar na tientallen miskleunen mag op bepaalde ministeries van mij nu wel eens een deskundige komen te zitten. Ook Borst is niet alles, want wat is er na haar gebeuk op gezondheidszorg nog over gebleven?  Tandarts mag nog maar eens in het jaar, de rest moet je zelf betalen, viagra niet in het pakket want ze vergoed liever een operatie van tienduizenden guldens. Ziekenhuizen sluiten aan de vleet en bejaardenzorg zit met wachtlijsten die menig oudje vroegtijdig naar de eeuwige jachtvelden heeft verdreven. Daarom stop ik nog niet met roken, ik heb veel grotere wensen. Ik wens dat de belastingcenten en straks de Euro’s eens worden gebruikt voor dingen die het volk ten goede komen. Maar ach, wat zeur ik nou, dat heeft toch geen zin, heeft het ook nooit gehad en zal het ook nooit krijgen.
Wat wel zin heeft is elkaar veel goeds te wensen. Dus daarom wens ik u dat ook van harte, u hoeft er zelfs niet voor te betalen! Ik hoop dat we met z’n allen de wereld weer een beetje mooier gaan kleuren, een paar mooie pasteltintjes aanbrengen in uw en mijn leven kan zeker geen kwaad. Als schrijver en redacteur en weet ik veel wat nog meer, hoop ik altijd dat ik u een plezier doe, dat is mijn opdracht en voer die met graagte uit. Ik ben ook bijzonder blij dat ik dit mag en kan doen, want niet iedereen heeft die mazzel. Ik sluit dit jaar met een goed gevoel af, al is er dan heel veel ellende geweest. Want uit ellende kunnen soms ook mooie dingen ontluiken. Allen een heel fijne kerst en een voorspoedige jaarwisseling en graag tot ziens in het Eurotijdperk!

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org