De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 1
Klik hier voor eerdere columns

Gestuntel

Dat zit er op, het ouwe jaar is pleite, de gulden ook en onze eerste jaargang is voltooid.
Simpel en droge logica maar wel met een staartje. Met name ons nieuwe geld geeft menigeen hoofdbrekens. Het is dan ook wel even wat zeg, alles lijkt ineens een stuk goedkoper maar in werkelijkheid is het nog net zo duur of zelfs nog duurder. En ook van je loonstrookje wordt je al niet echt vrolijk.
 
Ik heb samen met mijn gezin de laatste weken een diepgaand onderzoek gedaan in ons optrekje in Tussenwater. Alle jaszakken, spaarpotten, bureaulaatjes, keukenkastjes, de bodem van onze vijver en zelfs de kleden werden onderzocht op de aanwezigheid van oud Hollands kleingeld. We wisten toch nog 53 gulden en 35 centen uit het stof en slijk te redden. Wilt enthousiast gingen we die proberen uit te geven in de supermarkt, maar nee hoor zelfs eind december was de gulden al geen betaalmiddel meer voor de ‘grote’ kruideniertjes. Nou ja, dan maar inleveren bij de bank straks, die ziet er vast nog wel winst in. Je piekert je suf over wat iets in guldens kost, waarom mag Joost weten want wat heeft het nog voor nut, de piek is weg en blijft weg en dus hoef je niks meer te vergelijken. We moeten even anders leren denken, meer niet. Ook heb ik ontdekt dat je niet te logisch moet denken en al helemaal niet te sociaal. Want ook ik kreeg keurig van minister Zalm een briefje waarmee ik zomaar voor niks wat van het nieuwe geld kon ophalen. Als belasting betaler heb je er recht op, tenminste als je ouder dan zes jaar bent. Maar om de banken en winkels, die het pakketje verstrekten, niet teveel over te belasten, besloten we om niet de eerste dag al ons extra eurotje te halen, maar na het weekend. Nou mooi mis dus, er zijn geen pakketjes meer volgens de wezenloos kijkende mensen die het zouden moeten waarmaken. Als verzamelaar van muntjes leek het me juist zo mooi om die keurig ingepakte muntjes te kunnen ontvangen. Maar Zalm is nog niet klaar met me, ik vis dat wel uit! Trouwens niet alleen u en ik zijn nu met ons lage banksaldo ineens arme sloebers hoor, ook miljonairs lopen de kans ineens deze titel niet meer te mogen voeren nu hun vermogen met de helft slinkt. Nu zijn ze een soort halvanaise maar dan anders. Maar het zal wel allemaal wennen. Ik ben binnenkort jarig en ik krijg al jaren een tientje van diverse mensen als tegemoetkoming in de drankkosten, zal me benieuwen wat ik dit keer krijg. Maar goed waar maak ik me druk om, volgend jaar om deze tijd weten we niet beter.
En voorlopig heb ik het veel te druk met het bezoeken van de talrijke nieuwjaarsrecepties en borreluurtjes dus die euro komt wel. Dat wordt weer flink handen schudden, aflebberen en schouderklopjes geven want ineens blijkt heel Hoogvliet elkaar te kennen en moet je met 38.000 inwoners een goed gesprek opzetten tussen de opgeheven glazen. Elemans weer een knal speech natuurlijk en de rest van besturend Hoogvliet flink lobbyend tussen de paasbest geklede kiezers. Ja want dit jaar gaat het weer gebeuren, de verkiezingen komen er aan. Mogen we het dreamteam houden of komt er een ander Hoogvliet vernieuwen?
Dat vernieuwen gaat dit jaar ook weer flink door en als er euro’s genoeg zijn zal het geplande schema best kunnen worden aangehouden. Zeker als we allemaal positief blijven denken. Daarom wens ik iedereen dan ook een heel positief 2002 toe en hoop dat we dit keer nu eens tolerantie, liefde en vrede beter leren kennen dan alleen maar als woord in de dikke van Dale of reclame spot.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org