De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 2
Klik hier voor eerdere columns

Bestuur

Dit gaat weer zo’n jaar worden met grote veranderingen, ik voel het aan mijn theewater. De regering zal er weer anders uit gaan zien, Kok, zonder c, gaat eindelijk foetsie, hij heeft het niet echt slecht gedaan maar dat is ook niet zo moeilijk want hij was het hoofd van het ‘gezin der Nederlanden’. En als hoofd heb je slechts met jezelf te maken en kun je je onderdanen aan het werk zetten. Natuurlijk waren en zijn er veel problemen op te lossen in den lande, maar ach, met Borst en Netelenbos komen we er wel (nooit). 
Wat echter het komende jaar voor ons Hoogvlieters van veel groter belang is zijn de ontwikkelingen in onze stad en het besturen van de club. Hans Elemans gaat namelijk ook weg. Nu moet ik oppassen dat ik niet te positief ga doen over Hans Elemans want dan krijg ik Joop en de rest van Hoogvliet weer over me heen die roepen dat ik partijdig ben. Nou is het toevallig wel zo dat je in een column lekker je eigen mening kan geven en niet objectief hoeft te zijn, een verademing! 
Want of ik nu wel of niet een Elemans aanhanger ben, hij heeft het niet slecht gedaan. De laatste tien jaar ging Hoogvliet behoorlijk op de schop en heeft Hans zich met veel zaken intensief bemoeid. En niet alleen met belangrijke dingen waar een hapje of drankje aan vast zat, hij was ook bij kleinere dingen aanwezig en schroomde ook niet om met laarzen aan door de bagger te banjeren. Het oude spreekwoord ‘waar gewerkt wordt vallen spaanders’ was ook voor Hans van toepassing, hij maakte net als iedereen op deze aardkloot zijn fouten. Maar het gaat niet om de fouten op zich, het gaat om het aantal. En van hem kunnen we toch wel zeggen dat hij aanmerkelijk meer dingen goed deed dan fout, en zo hoort het, daar moet je op worden afgerekend. Als je moppert op dingen die niet naar je zin waren tijdens de tien jaar Elemans, dan moet je maar eens kijken naar die eigengereide en stomme beslissingen die er in den Haag zijn genomen, daar zijn door de spaanders de ‘arbeiders’ niet meer te zien! Hans Elemans had niet alleen te maken met de Hoogvlieters, hij moest vaak manipuleren en manoeuvreren tussen de obstakels die we maar even voor het gemak de ‘Rotterdamse grilligheden’ zullen noemen. In tegenstelling tot Wim Kok had Hans ook nog te maken met overheden die liever een ton steken in een schilderij dan in een opknapbeurt van een nederige deelgemeente. 
Ja ik breek dus een lans voor Hans, en waarom niet? Want eerlijk is eerlijk, hij heeft voorkomen dat Hoogvliet in slaap viel, voorkomen dat we werden uitgemergeld door iets wat Coolsingel heet. Hij had een berg idealen, een grote berg, slechts een deel is er van gerealiseerd, maar dat lag meer aan anderen dan aan hem. Hans Elemans heeft heel veel knowhow in huis, die heeft hij wel opgedaan tijdens zijn intensieve bestuursperiode, dat gaat nu verloren. Wie goed zijn nieuwjaarsrede heeft gelezen ziet dat het opstappen van Hans ontsproten is uit een aantal dingen die niets te maken hebben met zijn wil om van Hoogvliet iets moois te maken.  Maar wel alles met de onwil bij mensen die Hoogvliet niet kennen, jammer Hans, voor jou en ons.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org