De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 8
Klik hier voor eerdere columns

Lokzak

Soms zit je uren te verzinnen wat je in je ‘stukkie’ zal schrijven, soms ook niet dan wappert het vanzelf op je af. Deze week echter was er teveel om op te noemen om over te schrijven. Natuurlijk zou ik over het drama van de Papegaai kunnen schrijven, maar daarvan vindt u elders in deze krant al voldoende. Blijft niettemin erg triest.
Maar niemand minder dan Manuel Kneepkens van de Stadspartij bracht me het idee voor de column deze week op een gouden schoteltje. Nou komt deze Manuel wel meer met fraaie ideeën naar buiten, op zich geen debacle dus, maar nu vielen mijn oren haast van het hoofd! Hij stelde voor, en B&W schijnen het nog ernstig te overwegen ook, om lokzakken in de stad te plaatsen. Nee u hoeft niet u kinderen weg te sturen of dit stukkie af te plakken het wordt niet eng. Manuel wil namaak vuilniszakken her en der in de stad neerzetten op plaatsen waar dat niet hoort. De oproer, uh sorry de reinigingspolitie moet dan in de bosjes verscholen de zak in de gaten houden. De bedoeling is dat dan omwonenden hun eigen huisvuil bij die neergezette ‘politiezak’ plaatst. En dan springen de vuilnisagenten ineens uit het struikgewas om de vandaal in de kraag te grijpen en flink te verbaliseren, de schurk!
Op deze wijze wil Kneepkens een eind proberen te maken aan het illegaal neer donderen van vuilnis op plaatsen waar dat dus niet mag. Een aardig idee hoor, maar gaat nu straks de politie ook met een vaartje van 80 kilometer per uur door de stad scheuren in een oud golfje om anderen aan te zetten dit ook te gaan doen? Misschien ook een idee voor Manuel om expres auto’s bij lege parkeermeters neer te zetten om anderen uit te lokken dit ook te doen? Alleen Kneepkens, hoe denk je dat het komt te zitten met de bewijslast?  Want in ons land is het zo geregeld dat als een misdadiger op zijn misdrijf is betrapt op een wijze die niet in overeenstemming is met de verantwoorde opsporingsbevoegdheden, hij op vormfouten kan worden heen gezonden. Natuurlijk begrijp ik best dat je zware criminelen anders moet behandelen dan een huisgezin dat een vuilniszak verkeerd neerzet, en ook wel dat je die zakkenvervuilers ongenadig moet straffen.  Maar kan er geen regeling worden getroffen dat ook deze kleine vervuiler zo nu en dan toch op een vormfoutje kan worden vrijgesproken, net als zijn ‘broeder’ uit het zware criminele milieu? Toen ik dit hele verhaal te horen kreeg keek ik eerst eens naar de kalender, nee het was nog lang geen 1 april en zelfs Valentijnsdag was alweer voorbij, dus was het toch echt waar, Kneepkens heeft het te pakken.
Mij raakt het niet hoor, ik doe mijn vuilniszakken netjes in mijn grote container en als het goed is komen de jongens van de Roteb die om de veertien dagen legen, wat een weelde! In een tijd waar iemand heel erg zijn best doet om bij de landelijke verkiezingen de grootste te worden begrijp ik best dat oop de Stadspartij een graantje wil meepikken, maar het valt me wel wat van Kneepkens tegen dat hij dat dan op dezelfde vreemde wijze wil gaan proberen. Hij mag wel uitkijken, voor je het weet is hij lijstrekker af en moet hij met een eigen lijst aankomen bij de gemeenteraadsverkiezingen. En ik het geval van Kneepkens is dat toch wel jammer want eerlijk is eerlijk, hij brengt wel altijd leven in de brouwerij, hij is voor mij de Boer Koekoek uit de grote stad, hij zit nooit stil maar als hij het wel zou doen merkt ook niemand het echt. Nu maar wachten totdat een opsporingsambtenaar een ‘lokplasje’ gaat doen tegen de pui van het stadshuis, lijkt me tof!     

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org