De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 9
Klik hier voor eerdere columns

Politiek

Als ouders met een herinrichting van hun huis bezig zijn dan schieten de kinderen er vaak bij in, die moeten het dan maar even zelf uitzoeken.
Zo’n gevoel heb ik nu ook bij de voor de deur staande verkiezingen. Iedereen zit in tv programma’s of radio-uitzendingen te vertellen hoe goed ze zijn en waarom we op ze zouden moeten stemmen, tijd om te regeren is er nauwelijks! Pim waarschuwt de regering en de regering waarschuwt Pim, meer lijkt het niet te zijn. Iedereen heeft prachtige plannen met dit land, net als vier jaar geleden overigens. Plannen maken is trouwens best leuk werk, want de plannenmakers hoeven die plannen toch niet te realiseren. Als ik morgen roep dat iedereen een dubbel salaris krijgt als ik in de kamer kom dan heb ik overmorgen 40 zetels en ben ik binnen met een riant salaris van vele tonnen. Dat het dan niet blijkt te lukken ligt dan toch niet aan mij maar aan de onwil van de anderen, zo werkt dat vaak in de politiek. Dus daarom kunnen mensen ook rustig allerlei superlatieven roepen die de massa in hysterie brengt en ineens naar de stembus trekken. Het is ook daarom dat ik meer vertrouwen heb in de plaatselijke politiek, dus die van de gemeente en ook hier in Hoogvliet. Want hier zijn de lijnen korter, de afspraken duidelijker en het valt sneller op als iemand de boel vernageld. We hebben hier in ons durpie een paar partijen die een rol spelen. Het IBP, het CDA, de PvdA en de VVD. Allen doen ze hun best van Hoogvliet weer iets moois te maken. Ik zeg weer, want ooit was Hoogvliet ook heel mooi, maar dat was voor de annexatie, lees de overval van Rotterdam.
Iedereen die me kent weet dat ik graag Hoogvliet weer zelfstandig zou zien, of als het niet anders kan dan maar samen met Albrandswaard, want als endeldarm van Rotterdam zitten we met steeds weer alle ellende die ze daar kwijt willen. Er was ooit een partij die dit voorstelde, ze hebben het niet voor elkaar gekregen maar gelukkig bestaat die partij nog wel. Daarom hoop ik dat er weer eens geluiden opklinken die er het zelfde over denken dan ik, dan stem ik wat makkelijker. Ik heb me trouwens wel eens afgevraagd waarom je maar op één partij mag stemmen. Ze hebben hier in Hoogvliet allemaal wel wat goeds in hun programma zitten, de VVD heeft mooie plannen, het CDA, even zo mooi, de PvdA gaat weer voor sociale zekerheden en het IBP wil het gewoon mooier en veiliger maken, net als die anderen overigens. Natuurlijk kun je ook stemmen op de partij die het beste heeft gefunctioneerd de afgelopen periode. En daar kun je dan weer lang over discussiëren want wat was het beste? Er zijn enorme standsvernieuwingsplannen gemaakt, en niet alleen plannen, er gebeurt ook werkelijk wat, want half Hoogvliet ligt omver en er komen hier en daar alweer wat nieuwe ‘knoppen’ op het oude hout, de wijn komt er aan! En dat is eigenlijk wat ik zeggen wilde, kijk naar wat een partij voor je heeft gedaan, kijk naar wat een partij echt voor je doet en gaat doen. En kijk nooit naar wat iemand beloofd, laat ze eerst maar eens waarmaken wat ze aanbieden. Iets roepen is niet moeilijk, iets doen wel. Natuurlijk hebben de oude regeerders en deelraden fouten gemaakt, want dat hoort er bij en u kent het spreekwoord nog wel. Als ouders maak je ook fouten, maar je hersteld deze vaak toch nog in het voordeel van je kinderen. Als ik op vier partijen zou mogen stemmen dan zou ik mijn motivatie als volgt willen geven: Op de VVD omdat ik het met hun landelijke politiek eens ben, op de PvdA omdat mijn schoonvader een rooie was, op het CDA omdat ik uit een christelijk nest kom, en op het IBP omdat ik van een vernieuwend en veilig Hoogvliet hou en zij ook ooit hielden van een zelfstandige stad. Dus wat zal ik nu doen denkt u? 

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org