De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 13
Klik hier voor eerdere columns

De ondergang

Zo vlak voor het eind van de democratie is het toch nog een hele klus voor mij om iets zinnigs te schijven. Met het vooruitzicht dat mogelijk ene kale blaaskaak straks de dienst gaat uitmaken en een eind maakt aan de jarenlange opgebouwde sociale voorzieningen in ons land is het niet eenvoudig nog vrolijk te blijven. Geen WAO, geen kinderbijslag, geen uitkeringen, geen CAO’s meer en niet zeuren maar hard werken, ook als je niet meer kunt, zijn straks het motto. De zwakkeren moeten maar oprotten want de rijken hebben de toekomst! Zomaar een greep van de dingen die onze ‘taartenvanger’ wil doordrammen. Maar ja, men heeft het zelf gewild, want velen stemden op ene Fortuyn die nu heerlijk zijn zakken vult met de verkoop van zijn dure verkiezingsprogramma. Ironisch want juist zijn kiezers waren en zijn zo tegen zakkenvullers. Diezelfde kiezers zijn ook vaak mensen die nooit iets met politiek te maken willen hebben, ze stemmen meestal niet, maar nu ene deftige meneer met een Jaguar en een driedelig kostuum taarten stond te vangen rennen ze ineens naar de stembus.
Wat me het meest aan het hele gebeuren irriteert is dat de onkunde heeft geregeerd bij deze verkiezingen. Men wist echt niet wat ze aan het doen waren. Nu een paar weekjes na de uitslag drogen de lachbuien wat op en komt er weer ruimte voor een dialoog. Nee niet met Pim, want die is te arrogant om naar anderen te luisteren, die lacht en wuift alles weg met de woorden, ‘ik heb daar geen zin an’. Een politicus, ach laat me niet lachen. Er wordt geroepen dat er de laatste jaren geen moer is verbeterd in Nederland, zo hard zelfs dat velen het nog geloven ook. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, maar even natuurlijk zijn er ook enorm veel dingen erg goed gegaan. Nederland is een van de meest welvarende landen met een van de beste sociale voorzieningen, maar dat zal je Pim niet horen krijsen, nee dat trekt geen kiezers. Het is een beetje cliché geworden om steeds maar te roepen dat Pim wel met ideeën komt maar niet met oplossingen, maar het staat wel als een paal boven water dat dit ook zo is.
Geef deze man de ruimte en hij mergelt ons land uit totdat we niet meer zijn dan een armlastige provincie van Europa. Als zijn kiezers nu eens wat meer keken naar tv programma’s waar ook anderen dan Pim het woord voeren dan zouden ze mogelijk gaan inzien dat ze de fout van hun leven maken. 
Zijn kiezers luisteren in de regel niet naar redelijkheid of goeie uitleg, nee het is te vermoeiend. De kreten van Pim zijn duidelijk, maar de ondertoon is bij deze man onhoorbaar, en dat is nu juist zo gevaarlijk. Ik ken een paar Pim stemmers, als je ze vraagt wat de ouwe ploeg dan zo fout deed krijg je geen antwoord, en als je ze vraagt iets te noemen wat er anders had gemoeten hoor je eveneens niks, ze laten het aan de rattenvanger van Hamelen over, want die zal het wel weten toch? En dat is er zo angstig aan, de mensen hechten geloof aan bakken vol met utopische gedachten kronkels die vrijwel allen onuitvoerbaar zijn. De persoonsverheerlijking die kennelijk hoog in het vaandel staat van deze rijke medelander, zal slechts voor een select groepje beter gesitueerden gouden eieren opleveren. Maar ja dat zal dan wel de bedoeling zijn van al die stemmers, jammer dat ze in de toekomst dat ook vast niet meer zullen mogen, want het stemrecht zal wel het volgende zijn dat word afgeschaft door dit wereldwonder. 

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org