De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 19
Klik hier voor eerdere columns

Triest

Ik ben een beetje triest vandaag, ik heb iets gezien dat me niet vrolijk stemde. Het gaat over, hoe kan het anders tegenwoordig, over veiligheid en de politie. Nee niet over die agent die probeert zijn werk te doen tussen de haken en ogen en vooral zijn keurslijf dat hem bij aantreding is aangemeten.
Veiligheid, ja toe maar. Toen ik een jochie was, heel erg lang geleden dus, voetbalden we wel eens tussen de nieuwbouw in de toen juist opgeleverde wijk Rotterdam Zuidwijk. Dat duurde meestal niet erg lang, want de juut was overal en voor je het wist greep de sterke arm letterlijk in en werd je ruw door elkaar geschud, waarna je voetbal in twee helften werd gesneden zodat ook je sportieve lusten meteen de grond in werden getorpedeerd. Agenten zat dus, en dat op een bevolking die vele malen kleiner was dan tegenwoordig. Die blauwe C10’s de Bedford waar de politie toen in karde, waren de angst van ieder klein jochie met een voetbal of van de crimineel die wat van plan was.
Respect had je wel voor die knapen, die je stiekem vanaf een hoekje nog wel durfde uit te schelden voor “juut”, maar ook alleen als je zeker wist dat je snel weg kon komen, want de wraak van Hermandad was bitter.
Nu de bevolking zowat is verdubbeld is het aantal agenten meer dan gehalveerd, dus kun je rustig gaan voetballen op de openbare weg, maar nu hoeft dat van mij niet meer want ik schaak liever. Hoogvliet is nu alweer een behoorlijke tijd geleden ontdaan van een laatste stukje veiligheidsgevoel, want sinds het politiebureau niet altijd meer open is en de vertrouwde ‘eigen Hoogvlietse agenten’ elders in den lande op zoek zijn naar een niet te vinden weg, is menig inwoner niet echt meer gerust op een goede afloop als er een crimineel snode plannen krijgt. Ik ga u een technisch verhaal besparen, maar door efficiënt werken zou men met minder mensen meer kunnen doen aan de veiligheid, vraag me niet welke slimmerd dit bedacht maar ik kan met minder brandstof in mijn tank echt niet verder met mijn wagen komen dan met meer hoor. Ik denk dat het een utopie is om te denken dat het mogelijk is met minder agenten de veiligheid in een steeds grotere stad en een groeiend aantal criminelen te waarborgen met minder agenten dan uit de tijd dat Hoogvliet nog maar 8.000 inwoners had. (De oude Huysman en zijn trouwe makker) Nu is men er achter gekomen dat de aanrijdtijd vanaf Rotterdam Zuid toch wat langer is dan men had gedacht en gaat er binnenkort vanuit Spijkenisse een wagen rijden als er in Hoogvliet eentje nodig blijkt, wat een winst! Nog afgezien van het feit dat het rijden van Spijkenisse naar Hoogvliet ongeveer net zo’n grote gok is als mee doen aan de lotto, want die schroothoop over de Oude Maas staat altijd open als je snel iets wilt doen, kwam ik er ook nog achter dat het politiebureau, hoe mooi en groot het ook moge zijn, ook in Spijkcity in de nacht gesloten blijkt! Daar zit een veiligheidsbeambte, die op het spookuur de deur niet open doet voor hulpgeroep, het onbemande pand te bewaken. Ik werd er een beetje triest van dus, overal prachtige bureaus van waaruit vroeger het eigen politieteam vertrok om de orde te handhaven, en nu is elke wandelaar op de openbare weg een soort overstekend wild dat elk moment kan worden aangeschoten. Waar zijn de bureaus die als vaste burchten een soort steunpilaren waren voor veilgeheid en orde? Er was vorige week een oefening en demonstratie van de jeugdbrandweer, misschien een idee voor de politie om ook eens zoiets op te zetten, misschien wakkert dat de interesse weer wat aan om agent te worden, want  als we zo doorgaan wil niemand meer agent worden en zullen we allemaal crimineel moeten worden om ons hachje te redden. Maar ja, zolang men meer zeurt over straaljagers, bolletjesslikkers en over wie nu wel verstand van politiek heeft zullen er wel steeds meer politiebureaus sluiten, en dat is triest, heel triest.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org