De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 20
Klik hier voor eerdere columns

Betrekkelijk

Alweer een heel jaar voorbij, tenminste voor wat betreft deze krant. Wat gaat dat snel he? Enerzijds had ik er zin in om juist voor deze week iets bijzonders te schrijven op dit plekkie, maar anderzijds ben ik ook aangeslagen door de recente gebeurtenissen op politiek maar ook vooral menselijk vlak. Ik ga er niet weer uitgebreid op in, dat is niet erg passend lijkt me, maar wel wil ik toch nog wel wat kwijt. Ik hoop van harte dat mensen elkaar niet gaan beoordelen op wat hun politieke voorkeur is, want dan glijden we af naar ‘rellenland’ waar men meningen afdwingt in plaats van ze te respecteren van elkaar. Ik ben er altijd trots op geweest ook Nederlander te zijn, net als al die anderen, ongeacht hun oorspronkelijke afkomst. Want uiteindelijk komen we allemaal ergens anders vandaan, zeker Hoogvlieters, want een paar duizend jaar geleden was het hier nog slechts een modderpoel. In Nederland kan en mag veel, misschien soms iets te veel, maar ook soms mogelijk weer wat te weinig, daar is het typisch Nederland voor.
Maar bovenal zijn we een apart volkje met soms uitgesproken meningen, dat maakt het mooi en zoals nu bleek ook wel eens moeilijk. De een zegt wat en de ander antwoord, zo gaat dat en dat moet natuurlijk ook kunnen en zo blijven. Op het moment dat ik dit schrijf, in dit geval zondagnacht, weet ik nog totaal niet hoe het gaat met de verkiezingen, maar laten we hopen dat we allemaal een stem hebben gegeven aan degene die we politiek het beste in staat achten ons te vertegenwoordigen. De enge tijd waarin men heel vroeger leefde en waarbij men voor de buren geheim hield op welke partij men stemde behoord tot het verleden, laten we dat zo houden!
Wat er is gebeurt mag nimmer weer gebeuren, laten we daar nou eens met z’n allen voor warm lopen en ons niet laten meeslepen door haat jegens elkaar, want op haat bouw je niks, maar met liefde kom je torenhoog.
Even terug naar de krant, want na een jaar kunnen we een tussenbalans maken en dat hebben we voor onszelf ook min of meer gedaan, zie elders de bijdragen van de medewerkers. Wat me het meest opviel, en dat is wel leuk om te horen, is dat wij kennelijk duidelijke taal gebruiken, zonder moeilijke woorden, dat klinkt me prachtig in de oren want ik hou er niet van om exorbitant elitaire brainwaves op papier te zetten.
En dat bedoel ik dus, als je intelligentie, de mijne is volgens de Mensa test 137,  moet worden gemeten aan de hand van je woordenschat, dan is mijn hond wel erg dom, want die kent slechts de woorden waf en woef, en dat laatste kost hem nog moeite ook. We hebben dus met succes een leesbare krant gebouwd, daar zijn we blij om want schrijven is zelfs voor ons soms een uitdaging waarbij je niet altijd zeker weet of het wel goed overkomt. Ik heb er het afgelopen jaar best zin in gehad, het was een genot om u te voorzien van leesstof en ik raakte er aan gewend om samen met mijn collega ‘zwoegers’ elke week door uw brievenbus te kruipen, tenminste als de bezorger uw bus kon vinden. We hebben er nog steeds zin in dus we gaan er lekker mee door, want zo zijn we van de straat en doen we tenminste nog iets nuttigs voor de gemeenschap ( u moet me vandaag maar met een korreltje zout nemen). O, ja, nog wat. Onze krant heet Weekblad Hoogvliet, kijk maar voorop, sommigen noemen het het ‘krantje van Jantje’, aangevuld met een ‘plaatje van Aadje’, dat mag wel natuurlijk, maar het is niet zo hoor.
Ik weet wel dat de naam Jan lekker makkelijk is en dat ik ondertussen in Hoogvliet al een dikke tien jaar elke keer wel ergens in een krant opduik, maar om me nu meteen uit te maken voor krantenmagnaat gaat me wel wat te ver hoor, ik probeer slechts de toetsenbord letters in de juiste volgorde aan te tikken. Van harte hoop ik, en vast ook alle andere medewerkers, dat we nog heel lang deze krant mogen vullen met onze verslagen en epistels, want we doen het met veel plezier, zeker als we weten dat het ook u kan bekoren.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org