De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 24
Klik hier voor eerdere columns

Eurodrama

Het duurt misschien een paar weken maar dan is iedereen wel gewend aan het nieuwe geld, ik hoor ‘ze’ het nog zeggen!
We hebben nu zo’n kleine zes maanden te maken met de euro als betaalmiddel, weet eigenlijk niet eens of je euro nou met een hoofdletter dient te schrijven of niet, kun je nagaan. Nou had ik al meteen de pest in toen men ooit met het onzalige voorstel ter tafel kwam om onze ouwe gulden te vervangen door dat stomme glimmende nietszeggende muntje. Maar zoals altijd, ze luisterden weer niet naar de wens van mij en drukten het gewoon door, de onverlaten! Ondertussen heb ik een pot vol ijzer want die muntjes doen me niks en zeggen me geen moer, daar kun je toch potdorie niks mee kopen?  Het was toch ook mogelijk geweest om de euro in de internationale handel in te voeren en voor het normale betalingsverkeer gewoon elk land zijn eigen eenheid te laten behouden?
Maar goed, het moest nu eenmaal. Als ze nu gewoon nog een paar jaar hadden gewacht was het niet eens meer nodig geweest want in weet haast zeker dat het echte geld gewoon helemaal gaat verdwijnen en plaats zal maken voor alleen maar pasjes en ‘sjipsknippen’. Ik heb met veel inspanning en overheidssteun ooit op de lagere school alles over geld moeten leren, de cent, de stuiver enzovoorts, dat heeft veel tijd en energie gekost. Ja ik hoor u denken dat ik er wel jaren over gedaan zal hebben, mis hoor, ik kon al vrij jong een ijsje kopen voor drie cent en zelf betalen!
Over dat betalen wil ik het best wel eens hebben. Want al roepen consumentenorganisaties nog zo hard dat het wel meevalt, ik ben van mening dat we op z’n Hollands gezegd worden genaaid met de prijzen. Als ik folders doorkijk kan in me niet aan de indruk ontrekken dat men slechts hier en daar het gulden symbool heeft vervangen door dat van de euro. Ineens staan ze bol van de aanbiedingen. Van bijvoorbeeld bankstelletjes die ‘slechts’ 998 euro kosten, gek hè, vorig jaar was dat net zo maar dan anders als u begrijpt wat ik bedoel. Laatst kocht ik een tube lijm van een soort dat ik al jaren gebruik, dat koste altijd ongeveer zes piek, nu moest ik de somma van maar liefst 5,50 euro (dat is fl.12.23) neertellen, hoe zo niks aan de hand? Zelfs de ijsboer is een stuk duurder, dus ook de Belgen krijgen het al door. Nee, ik heb het er niet zo op. Er zijn wel mensen die er geen problemen mee hebben, maar ja die stikken vast van het geld denk ik dan, maar ik ben nog steeds een krent hoor. Gelukkig hoor ik eindelijk ook geluiden uit andere landen komen die er problemen mee hebben. Duitsland is ook in rep en roer, de vette worsten kosten daar ineens heel veel meer en dat terwijl ze die zo hard nodig hebben om hun postuur in stand te houden. Het zou toch ook geen gezicht zijn om aan het strand ineens zo’n schriel manneke in een kuil te zien liggen?
Ik vind de euro pure kapitaalvernietiging, eerst mijn piekpijp waardeloos maken en dan ook nog alle automaten om laten bouwen terwijl die straks gevoed dienen te worden door de chipknip of een ander elektronisch betaalsysteem. Maar ja, ‘ze’ moeten wat te doen hebben, is het de euro niet dan is het wel het pakje sigaretten waar nu ineens heel erg op staat dat het gevaarlijk is om ze te roken.  Wel dom natuurlijk, want het overgrote deel van de prijs van het pakje gaat naar de schatkist, en die kan nog wel wat (n)eurootjes gebruiken, zelfs als die over lijken zijn gegaan.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org