De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 27
Klik hier voor eerdere columns

Sufkoppen

Normaal gesproken maak ik me niet zo druk als ik naar een onderwerp over onderwijs op de vaderlandse televisie kijk. Dit keer echter maak ik me grote zorgen om de jeugd van de toekomst. Want straks heeft, als de plannen van de onderwijs adviseurs doorgang gaan vinden, de jeugd geen leuk verleden meer maar kunnen later slechts terugkijken op schoolbanken, zit en speelhoekjes en intelligentietesten met behulp van blokjes en modules. Men wil nu al gaan beginnen de kids op vierjarige leeftijd te bombarderen met kennis en wetenswaardigheden zodat ze al afgestudeerd de basisschool kunnen betreden. Het komt er op neer dat als je straks na al je studie eindelijk op de maatschappij wordt losgelaten je er al geen zin meer in hebt. Je hebt het grootste deel van je leven al niet anders meegemaakt dan studeren, studeren en nog eens studeren.  Je hebt dan wel eens de behoefte aan gewoon lekker spelen, ontwikkelen van niet aangeleerde disciplines en kennis, daar heb je dan de maatschappij niet voor nodig want je bent eindelijk vrij!
Van nature heeft elk jong grut behoefte aan zelfontplooiing en ontspanning wanneer het ze uitkomt, door ze reeds zo vroeg al disciplines op te leggen en in een voorgekookte pot te gooien zal je de eigen identiteit al heel vroeg uit de mens halen. Ik voorspel dat je door dit soort dingen te doen kinderen ongelukkig maakt en dat ze hierdoor op latere leeftijd heel moeilijk en misschien zelfs wel zeer balorig kunnen worden.
Wat er in zit, speelsheid, lekker ondeugend zijn, brutaal dingen uitproberen dus gewoon kind zijn, moet er eens uit, als je dat de kinderen ontneemt door ze in het keurslijf van studeren te stoppen krijg je later balorige jongeren die de schade gaan inhalen met allerhande frustraties tot gevolg, van het kind en zijn omgeving.
Zo, dat was dat! Ik pretendeer niet dat ik de wijsheid in pacht heb, want uiteindelijk ben ik geen psycholoog, al heb ik wel op dit vlak enige studie gedaan en er mogelijk meer van geleerd dan die knurften die nu met deze krankzinnige ideeŽn komen aanstormen.
Onderwijs heeft te maken met financiŽle problemen, achterstand en personeelstekort, handig om dan dingen te gaan verzinnen die deze minpunten nog verder versterken.
Er is geen wezen te bedenken dat niet tijdens zijn eerste levensfase lekker speels mag zijn, zelfs de leeuwenwelp, de aapjes en mijn jonge mereltjes in de achtertuin hebben dat recht. Laat een kind gewoon kind zijn, laat ze een klein stukje van hun leven lekker zelf bepalen, later moeten ze de rest van hun leven toch al in het gareel lopen tussen allerlei regels, plichten, verboden en met minimale rechten.
Ik heb niks tegen goed onderwijs, ook niet tegen voorscholen waar het kind wat vloeiender overloopt naar vervolgonderwijs, maar om ze al vanaf hun vierde jaar, en de plannen zijn om het nog eerder te doen, in de malle molen van het leven te dumpen gaat mij wel erg ver. Mijn kids zijn al te oud voor deze lariekoek, maar geloof me, ik hoop dat dit geen doorgang gaat vinden.  Want dan komt ooit de tijd dat er een foetussen opleiding word gestart voor zwangere vrouwen, zodat bij de geboorte inmiddels het A certificaat is behaald door de kleine, waardoor hij meteen na de borstvoeding achter de pc kan plaatsnemen. Ik wist niet wat ik hoorde toen dit bericht over mijn scherm knalde, ik waande me in een andere wereld! Wat was er eigenlijk mis met de wereld waar ik een dikke halve eeuw met plezier op woonde?

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org