De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 11
Klik hier voor eerdere columns

Aanhalingstekens

Je staat er niet zo bij stil als je in Hoogvliet in een betrekkelijk rustige buurt woont en gewoon je dagelijkse zorgen over je huisje, tuintje en beestje hebt, maar de wereld zit vol met gevaren en ellende.  Neem nou dat onzinnige brok ruimtepuin dat een paar weken geleden bijna de aarde schampte, je zal het in je tuinvijver krijgen! En wat dacht u van de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat we over vijftig jaar niet meer voldoende voedsel en energie hebben om de steeds maar verder groeiende bevolking te bedienen? Hoewel ik zelf niet zal meewerken aan die groei, want ik heb er een knupke in, is het toch wel verontrustend. En dan natuurlijk de toename van aids slachtoffers, die rijst de pan uit ondanks de vele preventieve maatregelen en verbeterde medicijnen. Tellen we dan daar ook nog de slachtoffers van de eeuwige onzinnige oorlogen bij op dan kunnen we wel stellen dat de aarde geen veilige planeet is. Natuurlijk vertrouwen u en ik er wel op dat ‘ze’ er wel wat aan zullen doen. Maar wie zijn ‘ze’ nu eigenlijk? Is het niet zo dat ‘we’ als zogenaamde stuurlui aan wal, die het altijd beter weten, eigenlijk verantwoordelijk zijn voor veel van deze ellende? Nee, natuurlijk, die meteoor kunnen we niks aan doen, die kwam gewoon omdat hij niks beter te doen had dan eeuwig vallen. Maar aan veel andere dingen kunnen we wel wat doen, vrede stichten en op zoek gaan naar middelen om onszelf niet al te vaak meer te vermenigvuldigen moet toch op te brengen zijn? Maar maakt u zich geen zorgen, ik zal het er niet meer over hebben want voor je het weet ben ik weer doemdenker. En trouwens wat haalt het uit als ik dit soort dingen opschrijf, ik ben ook maar gewoon één van die zes miljard aardbewoners die allemaal de wijsheid in pacht hebben. Bovendien vinden we ook allemaal dat er wel belangrijker dingen zijn om over te klagen. Wat dacht u van de hoge prijzen door de euro, het kwartje van Kok, de brommers op de hoofdrijbaan, de treinvertragingen, de files, de kabinetsformatie, de oeroude schandalen van prins Bernhard en vooral de glazen struikel glaasjes op de parkeerplaats achter AH? Dit soort dingen moeten tot op de bodem worden uitgezocht of geregeld! Gelukkig zullen ‘anderen’ al die problemen wel gaan oplossen want ‘wij’ hebben daar geen tijd en zin in. Maar zoals ik reeds hierboven opmerkte wil ik geen doemdenker of negatief persoon zijn, dat laat ik wel aan de ‘anderen’ over.
En zo zijn we vaak bezig met het afschuiven van problemen die ons wel zullen treffen maar waaraan we niks willen doen. Kijk ik heb ook wel eens kleine probleempjes, zoals bijvoorbeeld de chaos in mijn werkkamer, het onkruid in de tuin van mijn vrouw, het verharen van die ……. honden, die ontsierende satelliet schotels her en der, de stank van barbecues en noem maar op, maar ik laat dat gewoon zichzelf oplossen door net te doen of het me niet stoort, want  de ‘anderen’ lossen het toch niet op.
‘Jan, je doet bijna geen humor meer in je stukkies’ hoorde ik laatst roepen. Gut, ik was me van geen kwaad bewust, zat er dan humor in mijn stukjes? Schijnbaar wel want zelfs mijn oude moeder die Huize Siloam onveilig maakt door iedereen te dwingen ‘mij’ te lezen, kreeg het gevoel dat ik te somber werd. Zelf zie ik het niet zo, ik heb wel eens een bui om ‘stichtelijk’ te zijn, gewoon eens maatschappij kritisch, moet kunnen toch? Ja ik weet het ondertussen wel, Joop is voor de uitbranders en ik voor de lach, maar mag het een keertje ook anders zijn? Zal voor Joop ( van der Hor) niet meevallen om iets komisch te schrijven, maar in noodgevallen wil ik hem best even helpen. Trouwens niets ten nadele van deze ‘stepper’ want hij doet met de ‘Doe een wens’ stichting tenminste nog iets aan de ellende op de wereld. Nou, ik hoop van harte dat we er nu weer even tegen kunnen met z’n allen, want als we het aan ‘hen’ overlaten dan komen we er ook niet! En even voor de opmaak en correctie afdeling: al die ‘’ horen er gewoon in, ik wist ook niks beters te verzinnen.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org