De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 34
Klik hier voor eerdere columns

Communicatie

Je hebt zomers en je hebt zomers en elke zomer brengt altijd wat zon mee.
Ja ik weet het, grammaticaal een hopeloze zin maar dat is deze zomer ook dus laat maar.
Ik kan verdraaid slecht tegen warmte en zeker niet als dat dan in mijn werkruimte blijft hangen. Ik heb echt reuzel zitten zweten, de sinasappels groeien hier ondertussen in de dakgoot en ik verwacht ieder moment dat de kaketoes hun trektocht naar Hoogvliet aanvangen want hier is het net de tropen. Het is maar een gek land hier eigenlijk, de ene keer regent het warm water, dan weer knallen de donderslagen over de Aveling en omstreken en dan is het ineens weer gortdroog zodat mijn vijver zelfs op de Sahara gaat lijken, het valt nog mee dat er geen piramides verschijnen in mijn achtertuin.
Door die warmte, zeg maar hitte, was ik genoodzaakt mijn ‘krantenhobby’ beneden in mijn woonkamer verder te verrichten want de architect van onze woning heeft waarschijnlijk zijn dag niet gehad toen hij onze dakverdieping ontwierp, de warmte kan nergens heen omdat de slimmerik er slechts één piepklein raampje in maakte.
Maar goed, beneden heb ik een turbo ‘wapper’ en die blaast niet alleen mij enige koelte toe, ook mijn New Foundlanders vinden het wel lekker en liggen hier nu half over het toetsenbord onder de windmachine. Gelukkig staat de techniek voor niets en kan ik beneden toch op de computer boven werken, vraag me niet hoe het kan, het is een mirakel! Een van onze kids is druk met computerkunde aan de slag, hopelijk haalt hij daar zijn diploma ooit in zodat ik mijn eigen ‘itter’ heb. Die me dan kan bijstaan als er weer een datakabeltje via de trappen naar de zolder moet worden gelegd omdat die koperen ploert het zo nodig vindt hier de boel op te warmen.
Het weer is helemaal van slag, nee niks bijzonders want dat hoor ik al mijn hele leven. Toen ik nog heel klein was, ik wist toen nog niet eens waarom er mannetjes en vrouwtjes mensen waren, hoorde ik al van de ouderen dat het kwam omdat er een wereldoorlog was geweest waarin door alle herrie en rook die dit met zich meebracht de zon en regen van slag waren geraakt. Later lag het aan de olieboringen, de steenkoolfabrieken, het teveel aan ozonmakende machines en weer later aan het gat in de ozonlaag! Ik krijg dus de indruk dat we meer ozon moeten produceren, want dan gaat het gat weer dicht en kan de Elbe weer gewoon de Elbe worden zonder dat hij buiten zijn oevers hoeft te treden. Dus massaal aan het fotokopiëren want dan komt er ozon vrij en kan ik ook weer naar boven met mijn pc!
Toch wel mooi eigenlijk die technieken allemaal, we kunnen echt van alles, we hebben een mobile telefoon, een gewone, een fax, een e-mail adres een portofoon en zelfs een barbecue waarmee we in geval van nood nog rooksignalen kunnen zenden naar de brandweer.
Ik schreef heel lang geleden al eens dat we ondanks al die mooie communicatiemiddelen eigenlijk alleen maar een toenemend gebrek aan communicatie creëren, want je hoeft nergens meer op visite, je communiceert wel via e-mails, een chatbox op de computer, de fax, telefoon of eventueel de barbecue.
Eenzaamheid verdrijf je dus niet met al die apparaten om je heen, je kunt ze beter weggooien want dan komen er massa’s mensen bij je langs om te vragen wat er aan de hand is met je, ze ‘horen’ je nooit meer.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org