De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 38
Klik hier voor eerdere columns

Drie verkeerde nullen

Ik heb wel eens het idee dat wij mensen een beetje aan het doldraaien zijn.
Met name in het verkeer gaat vrijwel alles fout wat er maar fout kan gaan. Het lijkt wel of er geen mensen bestaan die weten hoe ze dat allemaal moeten regelen. Zelden hebben we een minister gehad die het onderdeel Verkeer op zijn of haar departement moest regelen. Over al die dames die stuk voor stuk uitblonken door nonsens en idiote uitspraken wil ik het nu niet meer hebben, ze kregen al voldoende (negatieve) aandacht.
Als we op een dag lezen dat bromfietsers dan maar 50 km per uur mogen in de bebouwde kom omdat ze zich toch niet aan de maximum snelheid houden en het beter past bij de snelheid van de auto, zakt mijn broek een beetje af! Als we dan meteen rolstoelen, fietsen voetgangers en kinderwagens ook verplichten 50 te gaan rijden of lopen dan hebben we een mooi op elkaar afgestemd geheel. Beetje vermoeiend om dan je honden nog uit te laten, maar ja, wel veilig natuurlijk. In de praktijk betekend dit dat de brommer een keer zo hard mag als eerst. Dat deden ze al hoor, maar straks mag het misschien. Toen je nog over de Groene Kruisweg kon rijden, voor de vernielingen van Rijkswaterstaat die hun hobbels kwijt moesten, werd ik vaak door  brommertjes met oranje plaatje ingehaald terwijl ik al 80 reed!
Die Groene Kruisweg is alweer zo’n voorbeeld van geklungel op het departement. Een slagader tussen de eilanden, Hoogvliet en Rotterdam die voor de hulpverlening onontbeerlijk is werd verworden tot een wanstaltig stukje landweg waarop een tractor nog zijn wielen zou verliezen, drie hoera’s voor de bedenkers! 
Autootje pesten, een oud, bijna ritueel geworden hobby van ‘hoge heren’ heeft nooit geleid tot verbeteringen. Zeker niet nu op de Groene Kruisweg want door al dat afremmen en weer optrekken zal de uitstoot van slechte gassen enorm toe nemen waardoor het gat in de ozonlaag steeds groter zal worden, nog een hoera voor de bedenkers erbij.
Ik pleit al jaren voor oplossingen die positief zijn voor het verkeer, want wees nou eerlijk, zal de economie en de vreugde voor de mens nog zo goed gaan zonder voertuig? Je kunt de auto anno 2002 niet meer wegdenken, dat is een utopie, dat zouden toch die Haagse hopjes moeten weten?
Maar het meest miraculeuze moet nog komen.
Er werd een voorstel ingediend om de maximale snelheid wat ruimer te nemen waardoor er wat meer speling ontstaat in het bedienen van het gaspedaal door de steeds gestrester wordende automobilist. Zou mooi zijn want relax rijden met al die flitspalen is er niet meer bij, je durft amper nog te rijden, voor je het weet heb je er weer een foto van je wagen bij. En dan maar roepen dat de GSM je afleid, dat op flitsers letten leid pas echt af!
Maar het zal wel niet doorgaan want 3VO, u weet wel die organisatie waarvan laatst een bestuurslid is opgepakt wegens te hard rijden onder invloed, heeft alweer uitgerekend (hoe?) dat, dat 3% meer doden gaat opleveren. En die harder rijdende brommers dan, is dat niet gevaarlijk dan? Voorheen heette die drie 3VO Veilig Verkeer Nederland, maar om aan te geven hoe goed ze daar nadenken hebben ze een zeer aansprekende naam gewijzigd in iets onbetekenends als 3VO, waarvan ik denk dat ze bedoelen Driemaal Veel Onzin. Net zoiets als het wereldmerk Smith chips, ik koop nu maar Golden Wonder want ik kan Smith niet meer vinden in de schappen.
Nee, het gaat niet lekker met de mensen die het moeten regelen op de wegen. Wegenbelasting betalen, en wat mij betreft die kamikaze piloten op die scooters ook nu ze op ‘onze’ weg rijden, was ooit bedoeld om daarvan mooie gladde wegen aan te leggen, over hobbels hebben we nooit iets gelezen in de clausules.
Hopelijk vinden er niet te veel mensen de dood door die veiligheidsmaatregelen op de Groene Kruisweg, want soms telt elke seconde…….en elke hobbel kost er wel 10!

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org