De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 42
Klik hier voor eerdere columns

Vroom

Zo dat was een zware week, niet alleen voor mij maar ook voor de naasten van onze wijlen prins Claus. Het leven is een ding dat ons gegeven is voor een periode die niet van te voren is afgesproken, gelukkig ook maar. Leven is een soort boswandeling, hier en daar is het mooi en weer elders zijn rotte plekken te zien, maar één ding is duidelijk, er komt immer een eind aan het mooie wandelpad.
Min of meer geveld door een griepje ben ik de afgelopen week doorgekomen, niet echt fijn eigenlijk, maar goed wat klaag ik, er zijn mensen met veel grotere problemen. Problemen die vaak niet opvallen maar er gewoon zijn. Ik heb het er wel vaker over gehad, mensen die het niet meer rooien met de centjes, mensen die gewoon pech hebben gehad in het leven. We zijn allemaal ooit eens geboren en allemaal kregen we een label om die bepalend was voor je leven, erg veel invloed heb je daar niet op, want of je wel of niet creatief genoeg bent om een rijk leven op te bouwen hangt af van welke genen in je donder zitten. Door de komst van de euro zie ik steeds meer mensen, zelfs die nooit problemen hadden, naar de haaien gaan. Nee, er is slechts marginaal sprake van een prijsverhoging geweest volgens deskundigen, wat een gelul! Ik kan hard maken dat er hier en daar zelfs sprake is van een meer dan verdubbeling van prijzen. Niet alleen het bekertje Zwitserse kaas dat van 75 guldencent naar 84 eurocent is gegaan en ook niet de Chinees die ineens de bami van fl. 7, 50 naar € 8,50 heeft verhoogt, nee alles is gewoon duurder geworden. Voorheen waren we gemiddeld 125 piek kwijt bij onze supermarkt, nu redden we het amper nog met 100 euro ( 220 gulden).
Maar goed, waar klagen we over, het kan erger……..
Elders in de wereld is het veel meer kommer en vooral kwel, dat is al eeuwen zo en wij kunnen met al onze hi tech maar niet voor elkaar krijgen dat elke aardbewoner het naar de zin heeft, en dat terwijl dat toch de doelstelling was en is van onze schepper, wie dat ook moge zijn. Ja wie het ook moge zijn, Ik geloof in mijn God, een ander in Allah of in nog een andere grootheid, dat mag en moet ook zo. Ik kan me niet voorstellen dat er een God is die de bedoeling heeft dat mensen elkaar de hersens in slaan, daar heeft ‘Hij’ ze niet voor geschapen.
Het is dan ook heel angstig en bedenkelijk dat velen hun geloof zien als een instrument om anderen aan te vallen, dat kan nooit uit een heilig geschrift komen, niet uit de bijbel, koran of talmoed. Zelf sta ik open voor meningen van anderen, ik hou er van om me te informeren over mijn eigen en het geloof van anderen, ik hou er zeker niet van een ander geloof af te keuren of te kraken. Daarom word ik er ook zo treurig van als ik zie dat landen en volkeren elkaar de hersens inslaan omdat ze niet denken zoals ze dat willen. Het is met het geloof net als met andere overtuigingen; ‘de jouwe hoeft niet de hunne te zijn’.
Natuurlijk zijn er wel eens dingen die je moeilijk kan rijmen met je eigen overtuiging, dat heb ik met ‘roomsen’ die een beeld aan het kruis hebben hangen terwijl ik van de afdeling ben die een leeg kruis aanhangen omdat we op een andere manier tegen de opstanding aan kijken, maar moet ik daarom alle rooms-katholieken dan maar met de nek aankijken?  Iedereen in zijn waarde laten is denk ik het ‘geheim’ van een succesvolle wereld. Ja, ik ben weer vroom bezig deze week, maar had u iets anders verwacht een dag na de begrafenis van een man die er zeker ook zo over dacht?

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org