De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 44
Klik hier voor eerdere columns

Intolerante storm

Het was een weekend om je hart bij vast te houden, de storm richtte veel schade aan, ook mijn en mijn eega’s trots, onze acht meter hoge eucalyptus heeft een noodlanding in onze vijver gemaakt, we konden hem zodoende ook meteen echt goed opmeten.
Maar die storm met windkracht tien is maar een briesje als je dat gaat vergelijken met de grote storm die al veel langer over ons land woedt.
De storm met de naam intolerantie is veel erger en maakt veel meer slachtoffers. Het laatste slachtoffer, hoewel er tussen dit schrijven en uw lezen best alwéér een zou kunnen zijn, is René Steegmans uit Venlo. Landen worden aangeklaagd als ze martelen, we protesteren tegen de doodstraf, allerlei verdragen moeten voorkomen dat lijfstraffen met de dood tot gevolg worden uitgevoerd. Hier in ons land, ja ook het uwe, worden onschuldigen doodgemarteld omdat ze drie woorden zeggen die niet in goeie aarde vallen bij hun belagers.
René is er een uit de lange rij, een rij zinloze slachtoffers die niets anders deden dan leven op deze aarde. Je schrikt als je kijkt naar deze lijst, te vinden op www.zinloosgeweld.nl , al belachelijk dat het nodig is om zo’n site op te zetten. We kunnen weer gaan weeklagen en mooie epistels schrijven zoals deze, maar wat worden we er wijzer van?
Elke keer een stille tocht, een minuut stilte, bloemen bij een hek of een paal, een bedroefde burgemeester, een verontwaardigde minister, huilende vrienden en familie, maar wat haalt het uit?  Roepen om meer blauw heeft allang geen zin meer, trouwens wat had dat geholpen? Toen ik een ukkie was en nog in mijn dorpje aan het IJsselmeer woonde hoorden we over een moord ergens in het land, dat was nog wereldnieuws! Het is niet de politieagent die niet zijn werk doet, het is ook niet het cameratoezicht of de columnist die stichtelijk probeert te zijn. Het klinkt als een cliché, en misschien is dat het ook wel ondertussen, maar ik weet vrij zeker dat het al bij de opvoeding helemaal fout gaat. Als ouders het normaal gaan vinden dat ‘hun’ kind maar zichzelf  moet verdedigen met geweld en dat ze daarbij maar flink van zich af moeten slaan omdat dat ‘tyfeusjong’ van verderop het doodschoppen niet waard is dan denk ik dat het niet goed gaat met de opvoeding. En denk niet dat dit soort dingen alleen in Venlo voorkomen, hier bij mij in Tussenwater hoor ik ook dat soort ‘pedagogische’ kreten. Het ergste is nog als ouders van de moordenaars dan na zo’n laffe moord nog durven te zeggen dat het slachtoffer dan wel iets onaardigs zal hebben gezegd en dat het dus normaal is dat hun zoon dan gaat meppen, hebben we dan tóch een onoverbrugbaar cultureel verschil?
Nee ik geef niet meteen een bepaalde bevolkingsgroep de schuld, de fouten in de opvoeding zitten bij iedereen, alleen willen we ze vaak niet zien. Maar ja de grijze geiten wollen sokken pygmee die we later sociaal werker of pedagoog zijn gaan noemen vond het nodig een aaltal zeer goede gebruiken te verbieden. Slaan op school of thuis door opvoeder werd verboden, dat paste niet meer in deze tijd. Wat een knurften, juist in deze tijd past dat klojo’s!  ‘Je moet een kind zichzelf laten ontplooien’ ook zo’n mode woord wat aangeeft dat je geen zin in opvoeden hebt, laat ze maar ongecontroleerd groter worden, krijgen ze later vanzelf de kans om de lijst op een website weer langer te maken.
Ja u ziet het goed, ik ben woest, en dat ben ik omdat wij altijd onze kids hebben geleerd respect voor een ander te hebben, waarom heeft niet iedereen hier zin in gehad?

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org