De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 50
Klik hier voor eerdere columns

Kerstpech

Nog even en dan hebben we dit jaar ook weer gehad. Net als elk jaar was dit ook weer een jaar waarin veel gebeurt is. Gelukkig maar want als er niks gebeurt is er ook geen bal aan. We zijn weer van ‘Klaas’ af, die is weer naar Spanje, of naar de Kulk, dat is niet helemaal duidelijk. Maar de volgende mythe staat reeds voor de deur, een bolle dikke man, waarvan de leeftijd niet te raden valt, staat met bellen en knalrode jas de boel weer op stelten te zetten. Ho ho ho, waar dat in vredesnaam vandaan komt is me een raadsel maar het schijnt bij kerstmis te horen. Overal zie je weer lichtsnoeren, kerstbomen en andere versierselen die aan moeten geven dat de kerst er aan komt. Terwijl het buiten steeds kouder wordt en Angenent zich inmiddels al warm loopt om straks weer met het verstand op nul en de blik op oneindig de Elf Stedentocht te schaatsen, sta ik buiten een wak te hakken in mijn vijver om de reigers niet de hongerdood te laten sterven vanwege een tekort aan verse vis.
Maar wat maakt het uit, straks zitten we toch allemaal weer lekker warm bij de kerstboom, samen met familie, te genieten van warme chocolade en kalkoenen. Nou ja allemaal, er blijven toch nog wel wat mensen uitgezonderd hoor.
Het Leger des Heils heeft er weer de handen vol aan, daklozen, zwervers en mensen die door pech in hun leven even nergens meer terecht kunnen. En niet alleen de mensen die op straat leven hebben het slecht hoor, er is ook heel veel verstopte ellende. Zat gezinnen die maar net rondkomen en echt geen cent meer hebben om iets extra’s te doen met kerst, laat staan cadeautjes te kopen voor hun kinderen of familie.
Terwijl de ene familie zich een cholesterol breuk zit te vreten heeft een ander maar net een boterham met pindakaas, of nog minder. Ja ik weet het ondertussen ‘hadden ze maar beter uit moeten kijken’, opmerkingen van mensen die mazzel hadden in het leven, ik word daar soms zo treurig van, pech heb je, pech maak je niet zelf! Waar ik me ook elk jaar weer min of meer over opwind is dat de hypocrisie weer hoogtij viert. ‘God bestaat niet, dat is een waanidee van die achterlijke gelovigen’, een opmerking die je nogal eens hoort. Ik begrijp dan niet dat iemand die niet in God geloofd dan toch het lef heeft om de geboortedag van Jezus vrij te nemen om het te vieren, en vooral om zich vol te vreten. Als je dan toch niet gelovig bent kun je beter gewoon aan je werk gaan op die dagen en zo je collega die wel gelooft de kans geven vrij te nemen.
Als je kijkt naar alle mensen die feest vieren op christelijke feestdagen dan zou je haast gaan denken dat 16 miljoen Nederlanders gelovig zijn!
Maar goed, iedereen moet maar zien wat hij of zij doet. Blijft alleen triest dat er zoveel mensen overblijven die met deze kerstdagen voor de deur geen uitzicht hebben op een fijn leven. Collecte bussen, ‘ach ja, das niks voor mij, dat is voor die stakkers die zo achterlijk zijn er wat in te gooien, mij niet gezien’, ook zo’n kreet die je hoort van mensen die met overvolle boodschappentassen mopperen op de drukte bij de kassa en het gure weer.
Ja ik weet het, ik ben weer de ‘dominee’ aan het uithangen, maar is het niet erg dat ik dat nog moet doen anno 2002?
Toch hoop ik dat het dit jaar anders gaat voor al die stakkers, want nu zijn zij het, morgen kunnen wij het zijn, want pech krijg je, dat zoek je niet op.

Jan.


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org