De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 4
Klik hier voor eerdere columns

Optrekken

Tegen de tijd dat u mijn kop, zie hierboven, op tafel heeft liggen is Nederland nog volop in de ban van de verkiezingen. Nee ik ga het daar vast niet over hebben want er is al zoveel over gesproken, daar krijg je een kunstkop van. Maar ik wil wel even kwijt dat ik blij ben dat door de puinhopen van LPF er meer betrokkenheid bij de politiek is ontstaan.  Zelf zou ik ook best in de politiek willen, maar dan moet ik eerst even sparen om het inschrijfgeld te kunnen betalen, dus dat gaat even duren.
Wel hoop ik dat na deze verkiezingen ons land weer eens gaat denken aan de dingen die echt belangrijk zijn. Een jaar lang vrijwel stuurloos, heeft dit land een beetje doen afbrokkelen, ook ten aanzien van ons internationale gezicht. Alles is slechter geworden, hogere prijzen, bevroren lonen, meer werklozen, slechtere voorzieningen, langere files door krankzinnig ‘autootje pest beleid’ en ga zo nog maar even door. Gezondheidszorg mag je naar mijn gevoel nooit op beknibbelen, dat is een prioriteit want hiermee houden we het mensdom in stand. Milieu is iets waar we terdege rekening mee moeten houden, maar overdrijven is ook een vak en dus moeten we geen economische slagaders dicht laten slibben omdat er anders een boom moet worden gekapt ( sorry Jeanne van der Velde). Natuurlijk moeten we zuinig zijn op wat er nog is, dus moeten de Bomenridders zeker doorgaan met hun nobele werk, maar soms hoor ik in den lande toch wel heel vreemde milieumaatregelen.
En ja je mag in deze tijd bijna geen voorstander meer zijn van de auto en de wegen waarop ze moeten rijden. Toch waren het ooit de karresporen die moesten worden aangelegd om de boeren en buitenlui de gelegenheid te geven hun werk te verrichten. Jammer voor de milieu activisten, maar het paard en wagen gebeuren is al lang vervangen door de auto die ondertussen de economie in stand houd. Door hobbels en bobbels in de wegen dwing je de automobilist niet te gaan reizen met het hopeloze openbare vervoer. Zie de auto als de bloedlichamen die het lichaam laten functioneren en de drempels met massa’s verkeersborden met beperkingen, als stolsels en je begrijpt wat ik bedoel. Ik ging laatst via Overschie naar den haag, je mag daar maar 80 omdat je anders zo erg vervuilt, gedachteloos, want dat wordt je bij die snelheid, zag ik een vliegtuig met een pluim rook achter zich opstijgen boven deze deelgemeente, ach wat hypocriet van de regelgevers toch. Optrekken en afremmen veroorzaken de meeste vervuiling bij auto’s, wat zal het mistig worden boven de Groene Kruisweg met al die stagnerende en vervuilende drempels aldaar. Ja, ik klaag ook eens een keertje, kan mij het schelen, kan dit jaar toch niet meer meedoen voor de race naar het Kunstkop podium. Ook zoiets stoms; vrachtwagens moeten rustig rijden want ze zijn door hun afmetingen gevaarlijk en dus worden ze net als iedereen gedwongen over drempels te rijden. Even grote lijndienst bussen zijn kennelijk niet gevaarlijk want voor hen zijn er geen drempels, welnee die mogen gewoon doorscheuren omdat anders de mensen een paar seconden te lang bij de halte staan, en dat terwijl wij met z’n allen uren in de rij moeten staan omdat men het vertikt de aders te dotteren en maar laat dichtslibben. Iedereen weet dat een knikker makkelijker rolt op een gladde vloer dan op een wasbord, en het kost minder energie en vervuiling. Maar of onze nieuwe regering dat ook snapt? Ik vrees het ergste.

Jan Koopmans


TERUG





Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org