De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 5
Klik hier voor eerdere columns

Veiligheid

Bent u al een beetje gewend aan het leven zonder pamfletten en politici die vriendelijk glimlachen? De verkiezingen zitten er ( voorlopig ) weer op, de partijen likken hun wonden of vieren feest. Ik heb natuurlijk ook op één van die mooie knopjes mogen drukken van de stemmachine, een hele belevenis want je moet toch maar hopen dat dat knopje werkt en je stem op het Binnenhof gevonden wordt.
Maar goed het is weer achter de rug en als iedereen zijn best doet dan hoeven we pas over vier jaar weer, dan zijn vast die dure stemmachines alweer vervangen door modernere uitvoeringen. Wat was er eigenlijk mis met de oude stembus? Die gingen wel honderd jaar mee! (Ja ik begrijp best dat al die vrijwilligers liever naar huis gingen om 21.00 uur in plaats van briefjes tellen)
En nu maar afwachten tot iedereen water bij de wijn doet om samen een regering te vormen. Ik vraag me trouwens af of het niet beter is om wijn bij het water te doen, lijkt me smakelijker. Wat me een beetje verontrust is dat sommige partijen een hekel hebben aan de andere. Er is ons steeds voorgehouden dat de politiek een afspiegeling is van het volk, is dat even slikken dan, het is dus in het ‘gewone’ leven ook niet best!
Terecht vroeg laatst iemand waar die 6 miljard euro is gebleven die we enkele jaren geleden ineens overhielden, die zouden dan nu goed van pas komen omdat er een gat in de toekomstige begroting gaat komen. Maar ja, ik ben maar een simpele ziel, die zal best wel goed besteed zijn……toch?
Maar het gaat allemaal wel een stuk veiliger worden hoor. We draaien hier en daar de geschiedenis terug en we komen er wel. Kinderen vanaf 12 jaar een legitimatiebewijs, een herhaling van de tijd dat de Duitsers hier een beetje de boel kwamen bezetten. Tourniquets bij de metro en trein, die hadden we reeds in de zestiger jaren ook al bij de metro. De conducteur op de tram, een oud fenomeen, blauw op straat, ook vroeger heel gewoon. Ja zo zie je maar dat men toch steeds meer terug gaat naar middelen die men ooit heeft afgeschaft uit bezuiniging’s  oogpunt of vanwege een ander praktisch belang.
Soms zijn er nieuwe maatregelen. Zo mag tabaksreclame niet meer dus stoppen nu alle rokers er mee. Er is een ‘kijkwijzer’ zodat kinderen makkelijker weten waar ze zeker naar moeten kijken op de tv. Er komen meer bewakingscamera’s zodat de overvallen en misdrijven sneller opgenomen kunnen worden voor Peter R de Vries. Alle verkeer van rechts krijgt voorrang zodat je vaker moet afremmen en optrekken om het milieu nog wat extra te belasten. Er komen meer zones waar drank en kleine criminaliteit verboden is, wat een vinding!  En aangifte van een misdrijf of kleine criminaliteit mag per internet, nu maar hopen dat de servers niet vast gaan lopen. Ik vraag me trouwens steeds af wat nu het verschil is tussen een klein misdrijf en een ernstig delict. Want laten we wel zijn, een zwaar misdrijf waarbij miljoenen worden buit gemaakt treft een gewone burger minder dan dat zijn fiets wordt gestolen. Als de gezagsdragers zich uitsluitend concentreren op grote zaken en verkeersovertredingen(?), dan heeft straks niemand nog een fiets. Trouwens die verkeersovertredingen, tsja, het is een lucratieve manier van schatkistje vullen natuurlijk.  Maar ik vraag me echt af of de mensheid er mee is gediend want er wordt heel wat frustratie en soms leed veroorzaakt door onzinnige boetes voor even onzinnige vaak lullige overtredingen.  Bijna zou ik ook al gaan roepen: ‘Ga liever boeven vangen’, maar dat schijnt zo niet te werken bij de regelgevers, die kiezen liever de weg die het meeste opbrengt en veiligheid brengt nu eenmaal geen centjes in het laatje. Niet de agent die dit moet uitvoeren is de schuldige, die walgt soms zelf ook van zielige maatregelen, het is het beleid van ‘bovenaf’ die het leven soms erg moeilijk maken.
Maar ja, wie weet komen er ooit eens verkiezingen die ons echt blij zullen maken.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org