De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 9
Klik hier voor eerdere columns

Haagse prozac 

Eigenlijk is er zoveel wat er niet goed gaat op deze wereld dat je de neiging hebt om een column te maken over alle treurnis van alle dag. Zoals vriend, opponent en con-  collega Joop van der Hor die me een blikje gunde in zijn column die hij deze week in ‘zijn’ krant zet, die gaat over iets waar ik het ook over wilde hebben, gewoon omdat het aangeeft wat ons nog te wachten staat. Als je ouder wordt en je partner is niet meer in staat zelfstandig met je te wonen dan mag je niet mee naar het verzorgingstehuis want je hebt geen medische indicatie, waar gaan we heen? Terecht maakt Joop zich hierover grote zorg, want als je op die manier van je partner wordt gescheiden is dat haast nog erger dan een sterfgeval. Maar er komen nog meer onzalige geluiden uit den Haag. Nou ja den Haag, eigenlijk van een man die het ‘wiegeleffect’ ooit uitvond, de heer Wiegel van de VVD. Een huisarts moet maar uit het ziekenfondspakket! Is dat niet net zoiets als dat je een kabinet wilt zonder ministers? 
De huisarts is de belangrijkste schakel in de gezondheidsketting. Als huisarts kan hij veel kwalen repareren en als het nodig is je doorverwijzen naar een specialist. Ik vraag me af hoe die slimme liberaal het dan had gedacht? Moeten we straks voor een bult op de kop naar een specialist en daar uren in de wachtkamer wachten om een behandeling  te krijgen die tien keer meer kost dan bij de huisarts?  Misschien nog beter om alle medische behandelingen af te schaffen, dan gaat iedereen te vroeg dood en zijn alle problemen meteen opgelost. Want dan is er geen vergrijzingsprobleem meer, niemand haalt het bejaardenhuis nog en dus kunnen al die pakhuizen worden omgebouwd tot asielzoekerscentrum. Dokters en specialisten kunnen dan in het buitenland wellicht goede zaken doen, wij hebben ze toch niet meer nodig en het past in de lijn van het ‘Hollandse beleid’ om alles wat goed is weg te doen. Kijk maar naar wat al weg is, de scheepsbouw, Fokker, de autofabrieken, de fietsfabriek van ons eigen topmerk, de NS, de PTT, de gulden, de landbouw- en veeteelt staat al op springen en wie weet kan er nog wel ergens een economische peiler verdwijnen. Het zal vast niet lang meer duren of het hele kabinet kan ook wel oprotten, want dat heeft er al jaren naar toegewerkt alles uit handen te geven aan de grote jongens van het Europarlement.
Ik zeg het wel meer; de overheid is altijd op zoek naar dingen om mensen dwars te zitten, zelden denkt men de andere kant op. Je krijgt het gevoel dat de eerste keer dat een bewindvoerder op zijn stoel plaats neemt hij dan handenwringend denkt: ‘Zo, wat zal ik nu eens voor betuttelende maatregel gaan treffen?’

Zouden er onder suf gestudeerde  politica nou echt geen mensen zijn die ook weten hoe het in het leven echt is? Ik kan me zo voorstellen dat als je heel je jeugd in een ‘goed’ milieu hebt vertoeft en niet anders hebt gedaan dan studeren en daarna slechts hogere baantjes hebt gehad, je niets weet van wat een stratenmaker, timmerman, redacteur, bootwerker, administratief medewerker, chauffeur etc. voelt en beleeft maar vooral nodig heeft. Misschien moet men op het Binnenhof eens de ramen open zetten of met het openbaar vervoer het land in trekken om de burgers aan te horen, dat werkt vast beter dan met de auto- en chauffeur op zogenaamde werkafspraken, met borrel toe, een paar elitaire opperhoofden toe te spreken. Kom eens naar probleemwijken, alleen zonder veiligheidsmensen, want dan pas voel je de sfeer, die mis je als je omringt bent door een horde politieagenten. Misschien was het kabinet eventjes wakker, toch ziet het ziet er naar uit dat de prozac nog eventjes doorwerkt, maar ja, dan werkt er tenminste nog wat goed in den Haag.

Jan Koopmans
(prozac is een medicijn waar je ondermeer heel erg veel slaap van krijgt)

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org