De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 17
Klik hier voor eerdere columns

Mensen

Ik ben er volgens het geboorteregister zelf ook eentje maar eigenlijk vind ik mensen maar vreemde wezens. Als enige onder de levende wezens op deze aarde lopen we niet in ons eigen velletje rond maar verhullen onze lichamen met lappen stof die al dan niet van natuurlijke producten zijn vervaardigd. Voor de gelovigen is dat het gevolg van een akkefietje in het bijbelse paradijs waar Adam en Eva iets met een slang hadden en daardoor werd het vijgenblad al snel gevormd tot schaamstreek bedekker. Als zoon van een prediker geloof ik daar natuurlijk ook wel in, maar nergens staat dat je dat generaties later nog moet doen. Maar de kleding is er om je warm te houden, een ander argument uit vele monden. Maar dan begrijp ik weer niet dat we in de zomer, als de mussen van het dak vallen van de hitte, we niet allemaal als naturist over de Binnenban wandelen. Trouwens het is met die kleding toch een raar verhaal hoor. Je hebt mensen die een vermogen uitgeven aan een stukje lichaamsbedekking omdat het mooi moet zijn en het aanzien moet verhogen. Maar kijk je te lang naar zo’n fraai uitgedorst mens dan krijg je al ras te horen: ‘Kijk naar je eige, heb ik iets van je an?’ Ik denk dan zoiets van trek dan maar lorren of niks aan als je toch niet bekeken wilt worden.
Het gaat trouwens weer een risicozomer worden want het wordt warm en de damesmode schijnt weer zeer luchtig te worden, arme stratenmakers! Ja rare vogels de mens.
Maar ja we doen dan ook als mens ook al zolang we bestaan er alles aan ons afhankelijk te maken van dingen die we zelf uitvinden om ons onafhankelijk te maken. We hebben ooit het paard en wagen uitgevonden, maar ook de trein en de auto, waar zouden we nog komen zonder die dingen? Hoe zouden we nog een lekker bakkie koffie kunnen drinken zonder gas en elektra? Trouwens hoe zouden we de koffieboon hier moeten krijgen zonder de stoomboot en het vliegtuig? Ver weg is dichtbij met de mobile telefoon, maar hoe ver ben je als het netwerk plat ligt? Ach dan ga je tv kijken of internetten, maar hoe doe je dat als ze niet werken? Even Apeldoorn bellen dan maar? Nee ook dat kan niet want de telefoon doet het niet en het beton bestaat niet dus er staat in Apeldoorn geen kantoorpand.
Wij maakten ons al zorgen toen de rekenmachientjes uit Japan hun intrede deden, ‘dan verleer je om nog zelf te rekenen’, werd er geroepen. Maar dat rekenen hoef je niet meer te leren want dat doet dat ding, zo was het tegenargument. Ja dom natuurlijk, dat is zo………als alles normaal blijft. Het grappige, of eigenlijk trieste is dat we onszelf als mens overbodig maken, alles laten we voor ons doen door ‘slimme’ robots en computers. De tuin wordt door een computersysteem direct voorzien van water als het nodig is. Het aquarium heeft een voeder automaat en de temperatuur regelt zichzelf. De containers in de haven rijden automatisch naar hun plekkie en schiettuig richt via de computer op hun doel. We zijn niet meer nodig voor de wereld maar slechts nog voor onszelf, want we willen het gewoon fijn hebben. Het denken laten we gewoon aan onze eigen vindingen over, hoeven we dat niet meer zelf te doen. Als het zo doorgaat hoeven we niet meer te lopen, dus de benen kunnen verdwijnen, val je meteen een stuk af! Als het zo doorgaat kan 90% van de hersens uit je hoofd verdwijnen, is er ruimte voor een extra GSM, type inbouw. De natuur regelt het allemaal, we zullen langzaam uitsterven, dat kan niet anders, onze taak zit er haast op. Nou ja niet helemaal natuurlijk, want we moeten als mensen wel voorkomen dat er bepaalde diersoorten uitsterven, want als we de natuur kunnen tegenwerken zullen we het niet laten!

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org