De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 18
Klik hier voor eerdere columns

Natuur?

Volgens allerlei natuur freaken zijn mensen maar wreed en slecht voor de natuur. Zelf maken we ook deel uit van die natuur maar dat wordt meestal even ter zijde gelegd. Maar ik heb al diverse malen gezien dat die zogenaamde natuur zelf een heel stuk wreder is dan wij mensen hoor. Stel dat u het volgende in de krant zou lezen: ‘Huis van echtpaar verwoest en de aanwezige baby vermoord en in stukken gereten’. Dan gaat je bloed toch koken en roep je meteen om de herinvoering van de doodstraf? Maar nee hoor, het gebeurde ‘slechts’ in de natuur, het betrof een merelnest dat door een ekster werd ontmanteld en vervolgens vrat het onding ook nog de kuikens op van het broedende merelpaar. Ik had, als wreed mens, halverwege de bouw van het merelnest nog maatregelen genomen om te voorkomen dat het nestje uit het vogelhuisje zou knikkeren als het ging waaien. Netjes een latje er voor getimmerd en de dankbare glimmende kraaloogjes van de merels maakten mijn leven weer rijker. Het mocht niet baten, die terroristen van eksters moesten zo nodig alles verknallen! En zo gaat het steeds. Als ik per ongeluk een egel doodrijd dan ben ik een barbaar, als een reiger 20 kikkers en tien vissen uit mijn vijver jat dan is dat de natuur! Als ik een iel boompje wil kappen moet ik eerst de Bomenridders omkopen en dan nog een jaar wachten op een vergunning, een olifant in de boes boes loopt er bij elke stap wel eentje om, maar dat is de natuur. Als een snoek een klein eentje verzuipt en opvreet is gewoon, maar als ik een zeikende kat uit mijn tuin jaag ben ik een wrede anti- naturist.
En het gaat nog verder hoor, bontjassen zijn uit den boze want elke jas kost een huid van een dier, dus bestaan er actiegroepen. Maar elk paar lederen schoenen kosten ook dierenhuiden, net als een lederen broek of rok, maar daar zijn geen actiegroepen tegen. Ook is het kennelijk niet erg dat we met z’n allen elke dag een stuk koe, varken of paard opvreten. En dan de kippen. Een condoleance register voor de afgemaakte kippen ten gevolge van de vogelziekte, wat een hypocrisie! Als ze niet ziek zijn en ze moeten langer wachten op hun onherroepelijke dood is het kennelijk niet erg. Trouwens dan kun je maar beter meteen ook een dergelijke handtekening actie gaan houden voor konijnen, hazen, vissen, kreeften, krabben, oesters en natuurlijk het stamboekvee dat zo heerlijk flambeert aan tafel. 
Zo zie je maar, wat mensen doen is nooit goed, terwijl andere beesten in de natuur zich vaak beestachtig gedragen, maar dat vinden we natuur. Ik ben nu in mijn tuin ondertussen op zoek naar een ander plekkie voor meneer en mevrouw merel want ik ben erg begaan met hun lot. Mijn eega, die eigenlijk de ‘tuingek’  is, heeft al wat bewegingen gezien tussen de bruidsluiers, dus hopelijk komen daar straks de jonkies ter wereld. Ik ben geneigd om met een pijl en boog de wacht te gaan houden om eventuele eksters vleugellam te schieten, maar men vertelde mij dat niet diervriendelijk is. Ja en natuurlijk wil ik wel graag diervriendelijk zijn want ze hebben ook wel zo nu en dan een handje hulp nodig tussen al dat beton in de stad.
Ik maak me ook grote zorgen om het sterk afnemende aantal huismusjes. Behalve in bejaardencentra kom je de huismus haast niet meer tegen in het ‘wild’. We zijn nu aan het bekijken of we wat dakpannen met uitsparingen kunnen aanbrengen op onze schuur, zodat ook deze vogels weer kunnen broeden tussen de mensen, want dat deden ze zo graag. U ziet het, ik ben goed voor dieren en span me daar ook echt voor in, ze verdienen het toch gewoon? Alleen eksters komen er bij mij niet meer in, die kijk ik niet meer aan, de wrederikken!

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org