De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 31
Klik hier voor eerdere columns

RI-ACH

Soms ben ik erg blij dat ik niet op vakantie ga. Stel je voor dat ik in Zeeland in een huisje zit en ik ga me daar eenzaam voelen omdat ik mijn Hoogvliet zo node mis?
Een paar kalmeringstabletten helpen dan niet, je hebt ‘professionele’ hulp nodig. Gelukkig kan ik dan mijn vakantie onderbreken en helemaal terug naar Hoogvliet reizen om daar een afspraak, over drie weken, te maken met het RIAGG. Eerder kan niet want ze hebben het daar te druk en een tekort aan personeel! Dat klopt vast helemaal want het personeel zit in andere landen om bijstand te verlenen aan mensen die hier werken maar hun vakantie in eigen land vieren. Niks op tegen dat mensen uit of in andere landen hulp krijgen hoor, maar moet het RIAGG dat doen? Ik dacht dat het een instelling is die door het ministerie van gezondheid in stand wordt gehouden met Nederlandse faciliteiten en gelden. U vraagt zich vast af waar ik me druk over maak, dat begrijp ik want de meeste mensen zullen het RIAGG gelukkig niet nodig hebben. Maar als ik u zeg dat ik heel regelmatig de hulp van deze instelling nodig had vanwege mensen in mijn nabije omgeving en dat ik regelmatig het deksel op de neus kreeg omdat men te weinig tijd en mensen had, dan kunt u zich wellicht voorstellen dat ik er niet vrolijk van wordt dat het RIAGG steeds loopt te zoeken naar ‘dingen’ die ze extra kunnen gaan doen. Mij lijkt het beter dat de verantwoordelijken eerst zelf eens naar hun eigen instelling stappen om om hulp te vragen.
Maar goed, laat maar, want kwaad worden in een column is niet gezond. Ook niet gezond lijkt mij de cadeaubon die je straks krijgt bij de drogist als je daar je doktersrecept gaan afhalen. Zo gaan we naar een tijd dat je staat je jubelen als je ineens een hoestbui krijgt. Want je krijgt een cadeaubon bij een recept! Als je het slim aanpakt kun je straks vanwege een hernia gratis een afslankuur doen of nog slimmer, via zwemmerseczeem een anti- rookkuur volgen of condooms kopen. Ik weet niet of we hier blij mee moeten zijn. Zelf gebruik ik behoorlijk wat medicijnen vanwege wat motorische stoornissen, maar ik hoef daardoor niet zo nodig gratis te worden voorzien van zakjes katjesdrop of tubes glijmiddel. Bovendien weet ik nu dat als mijn huisarts een keer zijn dag niet heeft en een klein foutje maakt, hij meteen wordt gecorrigeerd door de apotheker want die heeft net als hem medicijnen gestudeerd, of die juffrouw achter de toonbank van de drogist dat ook heeft gedaan is maar de vraag. Maar goed, laat ook maar weer want ‘vooruitgang’ hou je niet tegen, het blijft nu eenmaal achteruitgang die vooruitgang. En er zijn ergere dingen in het leven. 62 nieuwe flitspalen zijn er bij gekomen, die dingen kosten ongeveer 20.000 euro per stuk terwijl de uitgaven van de politie beperkt zijn, hoe willen ze dit de burger gaan verkopen? Persoonlijk had ik liever dat men het geld eens ging gebruiken voor de veiligheid in het algemeen en niet voor die lullige ‘autopestspelletjes’ van ze. Flitspalen wekken agressie op en nodigen velen uit om lekker te scheuren op plaatsen waar ze (nog ) niet staan. Als we zo doorgaan met verkeersdrempels, flitspalen, mobilegluurders en slimme camera’s dan is Nederland straks enorm veilig! Vooral voor al die mensen die dan achter een monitor zitten om al die bekeuringen uit te schrijven. Is dat nou die fijne samenleving die we zo graag willen? Maar ach, waar maak ik me druk om, kan beter maar ophouden want anders heb ik het RIAGG nodig, en daar kan ik vast niet binnen drie weken terecht.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org