De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 35
Klik hier voor eerdere columns

Niet meer ziek worden

Soms kan ik me best opwinden over dingen die van overheidszijde aan ons worden gedicteerd. Ik ben me er van bewust dat er leiding moet zijn en een goede stuurman is onherroepelijk belangrijk als er een goeie koers gevaren moet worden. Aan boord van een schip ontvangen de zeelui een leuk salaris, want uiteindelijk is het soms zwaar werk en je bent vaak lang van huis. De stuurman heeft net als de kapitein iets meer aan inkomsten maar dat moet kunnen. Je kunt ze ook weer niet al te veel geven want dan gaan ze naast hun schoenen lopen en op zoek naar een eigen schip of kopen de hele rederij op.
Dat is ook een beetje zo in de wereld van regeren over een land zo. We moeten natuurlijk blij zijn dat we niet in een echte dictatuur wonen, want laten we eerlijk zijn, we hadden het nóg slechter kunnen treffen. Maar toch stoor ik me er aan als, zoals de afgelopen week, een minister die een salaris heeft van enkele honderden euros per jaar een beslissing neemt die mensen treft die maar tien procent van zijn salaris aan inkomen hebben. De ondeskundige, want dat moet je zijn als je zulke beslissingen neemt, wil de meest elementaire dingen in het leven om zeep gaan helpen. De tandarts moet maar grotendeels uit het ziekenfonds, want het kost veel geld en waarschijnlijk is de minister zelf toch particulier verzekerd. De medicijnknaak, ook totaal mislukt, moet weer terug komen, welja, mergel die uitkeringsgerechtigden nog maar verder uit, gaan ze misschien wel dood en kosten ze niks meer.
De pil ook maar weer zelf betalen, ach ja waarom niet, kun je als minister tenminste straks weer roepen dat de vrouwen hun verantwoordelijkheid niet kennen door steeds maar zwanger te worden. Grappig genoeg is de sterilisatie bij de man nog gratis.
Het is mij bekend dat de ziektekosten hoog zijn en dat er tekorten zijn. Het is me ook bekend dat als je niet gezond bent dat je een verhoogde kans loopt nog ongezonder te worden en zelfs dood kunt gaan. Het is me ook bekend dat de medici ver genoeg zijn om velen toch weer te genezen, dat hebben ze geleerd tijdens hun opleiding, waarvoor ze een studiebeurs hebben gehad. Nou mag je van mij best bezuinigen hoor, helemaal geen punt. Maar nooit op de gezondheid van mensen, dat zou zelfs de kapitein van een verwaarloost schip nog niet doen. Als vette roker (helaas) kan ik er goed mee leven als de rookwaar duurder wordt, dan gaat er tenminste weer wat accijns naar de gezondheidszorg. Als ook de salarissen van ALLE ministers en andere medewerkers in den Haag nou eens terug worden gebracht naar bijvoorbeeld 1500 euro per maand dan begrijpen ze misschien beter de gevolgen van wat ze aan het doen zijn. Het lijkt me beter dat je gewoon het zelfde moet verdienen als de mensen waar je beslissingen voor moet nemen, dan sta je past echt tussen de mensen! Een wandeling door sloppenwijken met persoonsbewakers om je heen en dan roepen dat je als politicus zo graag onder de mensen bent lijkt nergens op. Geef ze gewoon een normaal salaris, een rijtjes huis en een tweedehans Opeltje, daar leren ze meer van dan in die Jaguar met chauffeur en het ivoren torentje. Bezuinigen mag, maar doe het dan op dingen waarmee in het verleden zo verkwistend werd omgegaan, overdreven luxe en salarissen van ‘topmensen’ die lachend vanuit  een van hun drie huizen neerkijken op die simpele zielen die de supermarkt folders moeten spellen om te kijken waar ze nog een cent kunnen besparen. Laat mij maar een poosje regeren, ik doe het voor een prikkie, als ik maar een oud karretje krijg dat beter tuft dan deze regering.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org