De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 40
Klik hier voor eerdere columns

Afbranden

Je hebt altijd je werk goed gedaan, je bazen waren tevreden, jij ook want je deed iets waar je heel je ziel en zaligheid in wierp. Je deed zelfs vaak meer dan de baas van je verwachtte en was nooit te beroerd om werk van een ander even over te nemen. Ineens krijg je met een klant te maken die je het leven moeilijk maakt, een klant die niet handelt zoals het hoort. Daar kun jij niet echt veel aan doen maar je krijgt er wel problemen door omdat je baas nu eenmaal wil dat iedereen tevreden is. Dan blijkt die baas ineens te vergeten hoe belangrijk je was en hoeveel je voor de zaak heb betekend. Je wordt afgerekend op één fout die je niet eens zelf écht hebt gemaakt.
Dit overkomt Arnold van der Heijde, de man die steeds Hoogvliet als zijn troetelkind zag, de man die ons durp fleur en muziek gaf, de man die zijn nek uitstak voor belangrijke maar ook leuke dingen op het gebied van kunst en cultuur. DSG, een organisatie die stijf staat van de subsidie en goedwillende vrijwilligers bleek er een zooitje van te maken. Een ongeregelde directie zorgde voor het wankelen van een belangrijke club die met de door Arnold aanbevolen subsidies er een potje van maakte. Politiek is hij verantwoordelijk, het is zijn portefeuille, maar is dat eigenlijk wel echt zo? Waar is de homogeniteit van het Hoogvliets bestuur, waar is de gedachte ‘wij gaan voor een mooi Hoogvliet?’ Arnold is al een behoorlijk poosje ziek, niet een griepje, hij is gewoon flink ziek. Tijdens zijn ziekte speelde deze ‘DSG affaire’ gewoon door, zonder Arnold, maar ook zonder anderen die misschien wel hadden kunnen ingrijpen. Arnold kon met zijn bomvolle portefeuille en zijn ziek zijn niet echt meer ingrijpen, maar ik vraag me af waarom anderen dat dan niet deden, hadden ze geen tijd, of was het misschien voor hen toch te moeilijk?
We hebben best een goed bestuur hier in ons Hoogvliet, een sterke groep mensen en een dagelijks bestuur wat weet hoe het werkt, waarom kon dit dan gebeuren en nog meer; waarom laat men een bestuurder die duizenden keren juist heeft beslist nu vallen omdat hij één fout maakt? Ik ken mensen, voornamelijk in de ‘grote’ politiek, die enorme fouten maakten die ons allen diep troffen en nog zullen treffen, die gewoon verder regeren alsof er niks is gebeurt.
Ik heb met verbazing het hele gebeuren gevolgd, hoe kan men zo’n aanval plegen op een man die we jarenlang enorm hard nodig hadden en waar we ook nog eens op gestemd hebben, want anders had hij daar niet gezeten.
Toen ik het las kreeg ik een rot gevoel, zoiets als een lamme vogel neerschieten of iemand met een gispbeen het goede onderuittrappen. Ik kan me niet voorstellen dat men Arnold zo hard bejegend dat er al woorden als ‘motie van wantrouwen’ zijn gevallen, dat kan toch niet in ons homogene Hoogvliet? Nee, ik ben ondanks mijn christelijke achtergronden geen CDA stemmer geweest, maar ach wat maakt een partij nu uit als je gewoon voor je taken staat.
Ik heb wat Arnold nu overkomt ook zelf meegemaakt. Ik werd op de school waar ik destijds werkte de hemel in geprezen, dat lukte ze bijna want ik kreeg een hartaanval en kon daarna niet meer werken. Ik hoefde ook niet meer want na mijn herstel was ik een te groot risico en kon ophoepelen, daar ga je dan met al je inspanningen die je voor ze deed, je bent uitgerangeerd als je mank loopt, of minder aan kan dan dat je altijd hebt gedaan.
Nogmaals, ik geloof niet dat dit allemaal echt is, ik geloof dat ik het verkeert zie en hoop dat men allemaal gaat inzien dat niet Arnold alleen DSG de kans gaf zich zo te ontwikkelen als nu is gebeurt, daar stonden ‘wij’ allemaal bij en naar te kijken! Natuurlijk hij mag er op worden aangesproken zodra hij weer is genezen, maar afbranden lijkt me wat anders dan een tik op de vingers, en meer verdiend deze man zeker niet.

Jan Koopmans


TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org