De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 45
Klik hier voor eerdere columns

Geloven

Zo, dat Halloween gedoei is ook weer voorbij, nu kunnen we weer gewoon doen en als de deurbel gaat staan er tenminste geen trollen, spoken of heksen meer op de stoep.
Mij maakt het niet zoveel uit hoor als mensen dingen overnemen van Amerikanen die alles in het groot doen. Kennelijk hebben we niet genoeg aan sinterklaas, de paashaas, de pinksterboom, de kerstman en vader- en moederdag. Halloween, tja ik heb er al eens wat over geschreven, de oorsprong, de ontwikkeling en het overwaaien, maar ik heb er verder niks mee. Je ziet in ons land ook zelden de bijbehorende pompoenen van ongekende grootte. Beetje jammer voor de groenteman want die zou ze graag aan u verkopen.
Ik zelf hou niet zo van dat overwaaien, ik hoor nog tot de mensen die van sinterklaas houden en daarna graag de kerstman verwelkomen. Hoewel de macht van de sint, net als die van schoolmeesters en politieagenten in de loop der jaren behoorlijk is uitgehold, heeft deze goedheiligman tenminste nog een opvoedkundige functie. Vroeger toen schoolmeesters nog mochten slaan met de liniaal en agenten je nog een oorvijg konden  geven mocht de sint je nog meenemen in de zak naar Spanje, nu is dat allemaal verboden en lachen de kinderen zich een kreuk als ze zitten te galmen bij de radiator. Waar is de tijd dat je een klomp of schoen vulde met een winterpeen en een pluk hooi? Als de sint je dan goed gezind was dan kreeg je er een leuk presentje in. Maar ja, veel te vroeg worden kinderen tegenwoordig op de hoogte gebracht van het feit dat de sint slechts bestaat in de fantasie. Jammer. Kinderen geloven tegenwoordig in Halloween spoken en Valentijns kaarten, alsof die wel bestaan, puh ! Zelf heb ik nog vrij lang gedacht dat sinterklaas bestond, wat waren dat leuke tijden!
Het geloof in leuke dingen verdwijnt helemaal uit ons leven, we moeten alles bewezen zien en als iets is bewezen dan geloven we het weer niet, rare wezens die mensen. Net als de kerken, ze lopen leeg omdat mensen er niet meer in geloven. Maar zijn mensen die zeker weten dat God niet bestaat niet net zo hard bezig iets te beweren op basis van geloof dan zij die menen dat Hij wel bestaat? Diezelfde ongelovigen lopen wel met natuursteentjes of magneetarmbanden om omdat ze geloven in de kracht van het kleinood. En ja, ik geloof nog in God, gek he? Nee ik heb nooit bewijzen gezien, ben nooit een engel tegen gekomen of zo, maar toch voel ik dat er iets is. Het is tegenwoordig haast vreemd als je bekend christen te zijn, je ziet mensen denken dat ze je maar gek vinden. Vaak is het ook nog zo dat hoe meer poespas er bij komt kijken hoe meer men gaat geloven. Als Tellsel een magische hanger met veel toeters en bellen presenteert dan denken miljoenen mensen ineens dat het werkt. Als een kerk of gebedsruimte is ingericht met allerlei relikwieŽn dan sterkt dat de gelovige in zijn of haar overtuiging. Een kerk moet een toren hebben, een moskee minaretten en de joden willen een synagoge met veel bladgoud, zo niet dan neemt het geloof af. We geloven wel in de toorn des duivels als we onder een ladder doorlopen of een zwarte kat zien oversteken, maar geloven in iets dat aannemelijk is doen we al lang niet meer. Het is daarom dat ik naast mijn geloof in God ook nog erg veel geloof hecht aan sinterklaas, want al zou hij niet bestaan, het leven wordt er wel leuker door, en dat geld ook voor het geloven in havens die onbekend zijn maar je mogelijk wel kunnen schutten. 


Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org