De Columnist

Jan Koopmans


Klik hier voor al Jan's oneliners
Jan's stukkie
Week 48
Klik hier voor eerdere columns

Seks is vies, dood mooi

Heb ik toch alles verkeert begrepen of is de wereld echt gek aan het doen?
Nee, ik zal niet weer over geloof enzo beginnen maar toch staat er ergens in de bijbel: ‘gij zult niet doden’ en ook: ‘heb uw naaste lief’ en ‘ga heen en vermenigvuldig u’.
Hier moest ik aan denken toen ik las dat RTL 5 binnenkort net als SBS6 en nog wat commerciële zenders seksvrij zijn geworden. Zo op het oog denk je dan, ‘ach, ze doen maar’. Zelf heb ik niks tegen seks op tv, of waar dan ook, uiteindelijk zijn we niet aan 6 miljard aardbewoners gekomen zonder dat seks daar een rol bij speelde. Maar nu wil het ‘toeval’ dat deze zelfde zenders wel verschrikkelijke moord en geweldfilms uitzenden. Films waarin doden vallen, mensen worden bedreigd, afgeperst, afgeslacht, verkracht, neergesabeld, opgelicht, bestolen, beroofd en ga zo maar even door. Maar de programmamakers, volgens mij opgebouwd uit hypocrietjes, vinden zich hele heilige boontjes omdat ze seks, wat uiteindelijk iedereen in zijn leven (gelukkig) wel eens tegenkomt, uit te bannen. Dus mag er volgens deze naar mijn gevoel preutse en kuize  sekteleiders niet meer gevreeën worden op tv maar wel gemoord. Het mooiste wat het mensdom kent is liefde, seks en geluk, het wreedste wat de mens kan ontmoeten is geweld, moord, beroving en ellende. Dat laatste word je met de paplepel ingegeven, het eerste moeten we maar vergeten. Eerder riepen heilige huisjes al dat mensen, vooral jongeren, alles nadoen wat ze op tv zien. Dus seks werd nagedaan, niks mis mee, tenzij het tegen de wil in is, ook geweld wordt nagedaan maar daar hoor je gek genoeg nauwelijks meer iets over, dat was in de zeventiger jaren wel anders!
Geweld in de speelfilms (lees promotiefilms) krijgen slechts een icoontje van de ‘Kijkwijzer’ wat het nog leuker maakt om naar zo’n film te gaan kijken. Mij maakt het niet zoveel uit, ik kijk amper tv, ik kan mijn tijd wel beter gebruiken, en trouwens als ik het zou willen zien dan hebben videotheken gelukkig een wat ruimer beleid.
En als argument geven de programmamakers op dat ze het niet meer nodig hebben, de mensen hebben er geen behoefte aan. Zal ook wel aan mij liggen maar de site van de brei en borduurclub in Stroe trekt op het internet toch veel minder bezoekers dan de gemiddelde sekssite met fraaie deerntjes. Maar nogmaals, mij maakt het niet uit, ik vermaak me wel met de mooie benen van Aukje in de Playboy.
Ja ik weet het, waarom maak ik me druk over dit soort onbenulligheden terwijl elders in de wereld de ene na de andere aanslag wordt gepleegd op burgers en militairen. Kom ik nog even terug op die bijbeltekst: ‘Gij zult niet doden’, zouden sommige mensen de bijbel toch niet goed hebben gelezen? Of is er wellicht iets niet goed op deze aarde? Vraag me alleen af of je er ooit komt door een wapen te grijpen, is een dialoog niet een beter middel om elkaar weer blij te maken? Sommigen roepen dat de tijd van praten voorbij is, daarmee het gebruik van geweld billijken. Maar is dat ook zo, is de tijd van praten niet automatisch voorbij als je het nooit doet? Praten met schurken werkt niet roepen grote leiders, maar hebben ze dat eigenlijk wel eens geprobeerd? Trouwens als je praat met van te voren de aankondiging dat je niet van menig wenst te veranderen kun je inderdaad beter je bek maar houden. Dan is het misschien niet zo vreemd dat mensen een wapen grijpen, de tv- programmamakers geven immers met hun moordfilms het voorbeeld al.

Jan Koopmans

TERUG

Stichting Hoogvliet Digitaal
www.hoogvliet.org